Każdy z nas chciałby odżywiać się w pełni zdrowo i naturalnie. Nie ma w tym fakcie nic dziwnego, przecież każdy z nas chce jak najdłużej cieszyć się dobrym zdrowiem, pełnią sił witalnych i świetnym stanem umysłu przez długie lata, a spożywane przez nas produkty z całą pewnością mają na to bardzo duży wpływ. Wiadomo to nie od dziś. Niestety, wiadomo również, że żywność gotowa do kupienia w sklepie nie zawsze jest jednak najlepszej jakości i po prawdzie spożywając ją, spożywamy bardzo wiele składników, które nie mają dobrego wpływu na nasze zdrowie. Choć nie wszyscy do końca o tym wiemy. Najwięcej witamin powinny mieć warzywa i owoce, ale te sklepowe naprawdę pozostawiają wiele do życzenia. Jak więc sobie radzić i wybierać odpowiednie czerwone warzywa?


Zwykłe sklepowe warzywa to nie to samo co warzywa prosto z ogrodu


W dzisiejszych czasach w sklepach wybór jest po prostu przeogromny, mamy naprawdę wiele możliwości i chętnie z nich korzystamy. Niezależnie od tego na co tak naprawdę mamy ochotę i jakie smaki preferujemy, producenci prześcigają się wręcz w tym co tak naprawdę nam oferują, a wybór jest tak wielki, że niejedną osobę przyprawia wprost o zawrót głowy. Niestety, nie wszystko jest takie, jakim wygląda na obrazku. Weźmy na przykład takie czerwone warzywa, wydaje się, że nie można wybrać niż zdrowszego od owoców lub warzyw, prawda? Przecież większość z nich to prawdziwe bomby witaminowe, naturalne antybiotyki i eliksiry długowieczności. Poniekąd tak jest, warzywom i owocom nie można odmówić zbawiennego wpływu na nasz organizm i składu, którym poszczycić by się mógł niejeden bank witamin. Niestety rzadko kiedy takie spożywamy, nawet jeśli staramy się kupować i przygotowywać je regularnie. Czerwone warzywa, które kupujemy w zwykłym markecie najczęściej w pewnym stopniu są tworzone sztucznie, a chemia w nich zawarta wypłukuje odżywcze składniki na których tak bardzo nam przecież zależy, jak to jest możliwe? Już wyjaśniam. Mianowicie większe firmy zajmujące się produkcją żywności korzystają z najtańszych metod pozyskania danego produktu. Starają się oni wyhodować produkt, który będzie dla nich jak najbardziej ekonomiczny, produkcja więc musi odbywać się efektywnie, przez co praca ludzkich rąk coraz to częściej zamieniana jest na pracę maszyn. Dodatkowo aby produkt miał długą datę ważności do spożycia (zanim trafi z produkcji do sklepu, a później ze sklepu do naszej lodówki czasami mijają całe tygodnie), używane podczas jego produkcji są konserwanty. W jaki sposób więc czerwone warzywa są szprycowane konserwantami? Mianowicie już od najwcześniejszych faz rozwoju danego warzywa, nawożone jest ono nawozami produkcji chemicznej, które może i nie są mocno szkodliwe dla naszego zdrowia (choć tutaj badania wskazują, że po wielu latach ich spożywania możemy naprawdę dosyć mocno podupaść na zdrowiu, zaczynając od nowych alergii, kończąc nawet w poszczególnych przypadkach na zmianach nowotworowych), jednak z całą pewnością mają wpływ na jakość oraz smak samego produkty. Dotyczy to niemal każdego produktu, nawet tych oznaczonych jako „zdrowa żywność”.


Jak odpowiednio wybierać więc czerwone warzywa?


Czerwone warzywa, które dostępne są zazwyczaj w sklepie nie są wcale produkowane inaczej niż jest to stosowane powszechnie. Oczywiście nawożenie ich podczas wzrostu nawozami w których składzie dominują składniki chemiczne jest tylko jednym z wielu etapów „nachemiczniania” naszych warzyw. Należy więc zastanowić się nad alternatywą, by czerwone warzywa które spożywamy z myślą o naszym zdrowiu, rzeczywiście miały na nie zbawienny wpływ. Z całą pewnością z nieocenioną pomocą przychodzą tutaj wszelkie produkty oznaczone jako ekologiczne. Kupując takie właśnie produkty mamy stu procentową pewność, że są one stworzone zgodnie z naturą bez użycia ani grama niepotrzebnej tak naprawdę chemii. Nad ekologiczną produkcją czuwa cały szereg przepisów, których producent nie może pod żadnym pozorem złamać czy oszukać, by móc prowadzić uprawę ekologiczną. Gospodarstwom ekologicznym przyznawany jest odpowiedni certyfikat jeśli tylko spełnią one szereg norm i dostosują swoją produkcję do ogólnie nałożonych na nie zasad. Certyfikat ten nie jest nadawany na stałe, ma on ważność jedynie rok od dnia nadania, aby go utrzymać, gospodarstwo ekologiczne musi przejść restrykcyjną kontrolę, której to wynik jasno wskazuje na to, czy producent nadal może posługiwać się certyfikatem świadczącym o produkcji ekologicznej i czy w dalszym ciągu może on oznaczać wprowadzane przez siebie czerwone warzywa do sklepu jako warzywa ekologiczne. W produktach oznaczonych jako ekologiczne nie znajdziemy ani grama chemii, nie ma tam również sztucznych półproduktów, gospodarstwo ekologiczne musi być w pełni samowystarczalne, więc wszystkie ewentualne półprodukty musi ono stworzyć samo, bez kupowania ich u zewnętrznych producentów. Stąd też pewność, że produkt oznaczony jako produkt ekologiczny został stworzony według zasad produkcji ekologicznej od początku do samego końca.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here