Żywność ekologiczna pochodzi z gospodarstw ekologicznych gdzie wytwarza się ją bez nawozów sztucznych, chemicznych środków roślinnych oraz antybiotyków. Produkcja eko żywności nie jest uciążliwa dla środowiska naturalnego.

Co to jest eko żywność

Żywność ekologiczna jest coraz częściej wybiera przez konsumentów. Szczególnie przez osoby które dbają o swoje zdrowie o o to co jedzą. Niektórzy więc idą za modą i wybierają eko produkty nie wiedząc co to dokładnie oznacza. Ekożywność to produkty które zostały wytworzone bez syntetycznych dodatków żywności- konserwantów, barwników, dodatków smakowych. Taka żywność jest produkowana z odpowiednio dobranych składników. Wszelkie owoce czy warzywa nie mogą zawierać nawet śladowej ilości sztucznych nawozów czy pestycydów. Uprawiane muszą być tylko w gospodarstwach ekologicznych.

Aby dana żywność została uznana za ekologiczną musi spełnić dane warunki. Każdy produkt musi pochodzić z pola na którym nie stosowano nawozów i chemii przez przynajmniej 3 ostatnie lata.

Cechy eko żywności

Proces ich wytwarzania nie może być szkodliwy dla środowiska, a surowce które zostały użyte nie mogą być toksyczne. Sam produkt jak i jego składniki nie mogą być testowane na zwierzętach. Opakowanie ma być minimalistyczne, ograniczone do minimum. Ważne aby to opakowanie mogło być ponownie wykorzystane, a zużycie energii na każdym etapie produkcji musi być bardzo małe.

Oznaczenia ekologiczne

Ważne są wszelakie certyfikaty. W związku tym Unia Europejska wprowadziła system kontroli i certyfikacje danych produktów. Graficznie przedstawia się to jako napis rolnictwo ekologiczne na etykiecie produktu.

Na samej etykiecie eko produktu powinno się znaleźć: nawzwa i numer upoważnionej jednostki certyfikującej której podlega producent oraz nazwa i adres producenta i nazwa produktu.

Na samej etykiecie możemy czasami jeszcze zobaczyć napis wspołnotowy znak rolinctwo ekologiczne oraz napis- rolnictwo ekologiczne-system kontroli UE.

Widząc taką etykietę możemy mieć pewność że przynajmniej 95% składników danego produktu jest ekologiczne i zostało wyprodukowane metodami naturalnymi. Produkt na pewno był nadzorowany podczas procesu produkcji. Produkt jest sprzedawany bezpośrednio przez producenta i został przez niego zamknięty i zabezpieczony. Wiadomo więc gdzie i kiedy dany produkt został wytworzony.

Taką etykietą można oznaczać produkty które pochodzą od producenta który posiada wszystkie certyfikaty gospodarstwa ekologicznego i certyfikaty producenta żywności.

Dane certyfikaty muszą spełnić warunki Unii Europejskiej oraz Ministerstwa Rolnictwa i rozwoju wsi, ale również Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Sama kontrola produktów odbywa się przynajmniej raz w roku. Jeśli zostaną wykryte jakieś uchybienia rolnik lub handlowiec traci wszelkie certyfikaty i czekam go kara pieniężna.

Dla kogo żywność ekologiczna

Taka żywność głowie dostępna jest w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, jednak coraz częściej możemy ją również spotkać w zwykłych supermarketach. Mamy je również dostępne w sklepach internetowych. W trosce o swoje oraz rodzinny zdrowie warto po nie sięgnąć. Lekarze bardzo polecają bo wiedzą że żywność wyprodukowana bez żadnych pestycydów i chemii jest najlepsze i najzdrowsza dla naszego organizmu. Specjaliści właśnie są zdania że większość chorób cywilizacyjnych bierze się właśnie stąd, że spożywamy właśnie pryskane chemią produkty. Taka żywność jest przeznaczona dla wszystkich nie zależnie od wieku czy stanu zdrowia.

Zakup żywności

Niestety dla jednych zakupy to przyjemność a dla innych nie miły obowiązek. Dla tych co mają troszkę więcej czasu warto poszukać specjalistycznych sklepów w okolicy aby znaleźć jak największe perełki eko produktów. Ci którzy nie lubią zakupów lub nie mają na to czasu warto aby zaopatrzyli się w sklepie internetowym. Na rynku jest wiele sklepów internetowych z bardzo dużą ofertą. Jednak najpierw warto poczytać oni na ich temat, aby później nie okazało się że kupiliśmy jakąś tania podróbę ekologicznego produktu. Tak więc należy sprawdzić czy na naszym produkcie jest: nazwa produktu, nazwa i adres producenta, lista składników, termin przydatności, masa netto, warunki przechowywania, sposób przygotowania, klasa jakości. Takie informacje zawsze powinny być w widocznym miejscu. Nie mogą być one zasłonięte innymi nadrukami.

Żywność eko specjalna

O tym też warto wspomnieć, ponieważ coraz więcej wokół nas sportowców. Właśnie co taka żywność obejmuje: odżywki dla sportowców, specjalna żywność dla dzieci i niemowląt oraz produkty bezglutenowe.

Do takich produktów dodaje się oprócz odpowiednich składników również składniki które mają wartości odżywcze-kalorie, białko, cukry błonnik oraz sód.

Najważniejsze aby informacje na pudełkach były czytelne, rzetelne i prawdziwe. Jeśli masz podejrzenia co do jakiegoś produktu to po prostu go nie kupuj. Lepiej jest to co sprawdzone i zdrowe a nie rzecz od której możemy poczuć się gorzej. Pamiętajmy o czytaniu etykiet nawet tych najmniejszym druczkiem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here