W dzisiejszych czasach konkurencja na rynku producentów spożywczych jest bardzo duża. Producenci co chwilę zaskakują konsumentów nowymi produktami, zaś co chwilę powstają również nowi, szczególnie tacy, którzy mają dobry pomysł na swoją działalność, innowacyjność jest przecież mocno wspierana. Konsumenci jednak są coraz to bardziej świadomi i coraz rzadziej robią pochopne zakupy. Dlatego też, by dobrze sprzedać swój produkt, producent musi się bardzo natrudzić. Ludzie chcą odżywiać się zdrowo, a żeby stworzyć produkt, który będzie tani, producenci bardzo chętnie sięgają po sztuczne składniki, które są tańsze i dają nierzadko lepsze efekty niż składniki pochodzenia naturalnego. Konkurencja w postaci producentów ekologicznych zaś nie śpi.

Ekologicznie znaczy przyszłościowo


Takie pojęcia jak produkt ekologiczny, zdrowa żywność czy organiczny sklepik nie są nam obce. Niemal na każdym kroku, w internecie, w radio, w telewizji czy prasie widzimy reklamę jakiegoś nowego produktu, który określany jest mianem organicznego lub ekologicznego. Co tak naprawdę to oznacza? Produkt ekologiczny lub organiczny jest to produkt pozbawiony jakiegokolwiek dodatku sztucznych składników pochodzenia chemicznego. Wszystko więc co jest ekologiczne lub organiczne jest po prostu w pełni naturalne. W przypadku producentów regularnych produktów, które zwykle widujemy na zwykłych półkach sklepowych, w dużym uproszczeniu, główną zasadą jakiej powinni oni przestrzegać, jest fakt, iż produkty przez nich wypuszczane na rynek nie mogą w bezpośredni sposób zagrażać zdrowiu, ani tym bardziej życiu konsumenta. I żaden produkt, który nie jest ekologiczny tego nie robi. Badania jednak jasno wykazują, iż regularne spożywanie produktów wyprodukowanych z dodatkiem odczynników chemicznych przez długie lata może mieć zgubny wpływ na stan naszego zdrowia. Zaczynając od wywołania nowych alergii, na które wcześniej nie musieliśmy narzekać, kończąc nawet na zmianach nowotworowych. Żywność produkowana według ogólnie przyjętych, najczęstszych dzisiaj metod w swoim składzie zawiera wiele przeróżnych wzmacniaczy smaku czy zapachu, konserwantów, zaś niektóre owoce są również specjalnie woskowane. Do ich produkcji używa się również przeróżnych pestycydów. Wszystko to po to, aby wydłużyć maksymalny termin ważności do spożycia danego produktu. Jedzenie na półkach sklepowych musi się również pięknie prezentować, za co odpowiada nie tylko schludne opakowanie. To dlatego nawet najpiękniejsze owoce, które na pierwszy rzut oka przywodzą nam na myśl beztroskie chwile dzieciństwa u dziadków na wsi, po zakupie i spróbowaniu okazują się nie być tak pyszne, jakimi się być wydawały. Nic więc dziwnego, że tak naszpikowane chemią produkty mogą mieć zgubny wpływ na stan naszego zdrowia.


Co to znaczy organiczny


Produkt organiczny zaś to produkt taki, który jest w pełni naturalny. Żywność organiczna jest więc w całości wyprodukowana przy użyciu przyjaznych dla środowiska oraz zwierząt metod uprawy w gospodarstwach ekologicznych. Wszelkie te metody są określone w przeróżnych aktach prawnych, które muszą być przestrzegane przez producentów, by wyprodukowana przez nich żywność mogła nosić miano organicznej lub ekologicznej. Z całą pewnością podczas produkcji warzyw ekologicznych, lub organicznych korzystanie ze sztucznych, chemicznych nawozów jest surowo zabronione. Producenci muszą zatem rozwijać stan swojej gleby poprzez jej uprawę, rotacje mieszanek roślin, a także nawożenie jej substancjami organicznymi, takimi jak kompost lub obornik. Dodatkowo producenci podczas produkcji nie mogą używać żadnego rodzaju pestycydów. To nie środki chemiczne, a żyzna gleba i przyjazne środowisko ma wpływać na wzrost rośliny, zwierzęta zaś powinny mieć stały dostęp do otwartego wybiegu. W większości dużych, jednak nieekologicznych hodowli, zwierzętom podaje się regularnie leki, by te nie chorowały, przez co nie zarażały całych stad. W przypadku upraw i hodowli ekologicznych tego typu praktyki są całkowicie zabronione, rolnicy muszą stosować inne, w pełni naturalne sposoby by utrzymać swoje plony i inwentarz w pełnym zdrowiu. Proces produkcyjny zaś w gospodarstwie ekologicznym jest na każdym etapie ściśle kontrolowany, tak by producentowi nie przyszło nawet na myśl złamać zasady, których zobowiązał się przestrzegać. Raz nadany certyfikat może być łatwo odebrany, zaś kontrola przeprowadzana jest przynajmniej raz w roku i to dopiero jej wyniki wpływają na decyzję dotyczącą tego, czy dany producent żywności ekologicznej nadal będzie mógł się posługiwać na swoich produktach certyfikatem produkcji ekologicznej. Jak więc widzimy prawo w stanowczy sposób czuwa nad tym, by żywność ekologiczna, którą kupujemy w sklepach rzeczywiście taka była. W przypadku oznaczeń eko jak i organic nie ma miejsca na chwyty marketingowe typu „zdrowa żywność”, które nie zawsze są prawdziwe. Kupując produkty ekologiczne możemy mieć stuprocentową pewność, że kupujemy produkty w pełni naturalne, pochodzące ze sprawdzonych gospodarstw. Produkty pełne naturalnego smaku, aromatu i przede wszystkim produkty po brzegi wypełnione zdrowiem!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here