Każdy z nas chciałby odżywiać się w zupełności zdrowo. Chcemy przecież przez jak najdłuższe lata cieszyć się pełnią sił witalnych oraz zdrowiem, zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Nie od dziś wiadomo, że to co i jak spożywamy, ma naprawdę duży wpływ na stan naszego zdrowia. Nie jest nowością również fakt, że najwięcej witamin posiadają owoce i warzywa. Czy jednak każde? Nie od dziś wiadomo, że w sklepach pojawia się coraz więcej półek i działów, które mają oznaczenie „produktów ekologicznych”, więc cała reszta nie jest zbyt zdrowa. Jak więc wybierać najzdrowsze warzywa i dlaczego te ekologiczne są zdrowsze od zwykłych? Czy jest to tylko zwykły chwyt marketingowy?

Zwykłe warzywa


Zwykłe warzywa nie zawsze są tymi najzdrowszymi, jakie mamy do wyboru. Niektórzy na samą myśl tego, że jeden pomidor w sklepie jest ekologiczny, a drugi, choćby wyglądał dokładnie tak samo, już nie, w duchu bardzo się z tego faktu śmieją. Jakkolwiek zabawnie by to jednak nie brzmiało, fakty są nieubłagane. Z czym to jest związane? Mianowicie zwykłe warzywa z reguły są tańsze od tych oznaczonych jako ekologiczne, prawda? Ma to związek z faktem, iż w dużych halach produkcyjnych większość pracy wykonują automaty lub maszyny, których praca jest o wiele bardziej wydajna i efektywna niż praca ludzkich rąk, a utrzymanie podobnej ilości ludzi byłoby przecież o wiele droższe. Do obsługi takiej maszyny potrzeba jedynie kilku ludzi i to na zmiany, zaś sam automat wykonuje pracę, którą musiałoby wykonywać kilkadziesiąt osób w jednym czasie. Tutaj liczą się koszty. Produkt przecież nie może być zbyt drogi, nawet jeśli producent nie celuje w to, by wprowadzić na rynek najtańszy produkt, jego warzywa nie mogą być przecież wielokrotnie droższe w porównaniu z warzywami od konkurencji. Dodatkowo nie cały zysk idzie dla producenta, a produkcja też kosztuje. Każdy chce na produkcie zarobić, marżę nakłada zarówno producent, jak i hurtownik czy sam sklep, a do tego dochodzą jeszcze koszta związane z reklamą, transportem, opakowaniami czy różnymi podatkami. Kosztów jest naprawdę wiele. Wiadomym jest, że skoro konkurencja jest duża, produkt musi się też wyróżniać, nie może się on źle prezentować. Z racji faktu, iż droga takich warzyw z hali produkcyjnej, aż na półki sklepowe, a ostatecznie do naszej lodówki jest bardzo długa, produkt musi być niezwykle wytrzymały. Aby produkcja nie była zbyt droga i by osiągnąć odpowiednie efekty producenci chętnie sięgają po chemiczne dodatki, które stosowane są już od najwcześniejszych etapów produkcji. Zaczynając od sztucznie użyźnianej gleby za pomocą chemii, poprzez nawożenie rosnących warzyw chemicznymi nawozami, aż po dodawanie do nich różnych polepszaczy smaku czy konserwantów, by mogły one wiele przetrwać. Tak napełnione chemią warzywa trafiają do sklepów, a później do przygotowywanych i spożywanych przez nas dań. Niestety, z całą pewnością nie można przyznać, że są to najzdrowsze warzywa, a badania jednoznacznie wskazują, że długotrwałe jedzenie takiej żywności przez wiele lat może mieć zgubny wpływ na stan naszego zdrowia.


Najzdrowsze warzywa to po prostu warzywa ekologiczne


Jakie produkty więc wybierać, by mieć pewność, że spożywamy najzdrowsze warzywa? Po prostu warzywa ekologiczne. Te z reguły są odpowiednio oznaczone, tak by klient miał pewność, że produkt wytworzony zgodnie ze standardami produkcji ekologicznej. Skąd jednak pewność, że produkt oznaczony jako ekologiczny w rzeczywistości taki właśnie jest? Otóż w odróżnieniu od hasła „zdrowa żywność”, hasło „produkt ekologiczny” nie może być umieszczane przez producenta według własnego widzimisię. Hasło takie może być używane jedynie przez producentów, którzy posiadają odpowiedni certyfikat produkcji ekologicznej. Taki certyfikat nadawany jest po spełnieniu szeregu nakazów oraz norm określonych w przeróżnych aktach prawnych, które to nakazy oraz normy w jasny i klarowny sposób opisują w jaki sposób powinna przebiegać produkcja ekologiczna. Taki certyfikat przyznawany jest na rok czasu od dnia jego nadania i po tym czasie producent nie może się nim dłużej posługiwać. Przeprowadzana jest gruntowna kontrola, od której to kontroli wyniku, zależy czy gospodarstwo producenta będzie dalej mogło posługiwać się mianem gospodarstwa ekologicznego, a producent będzie mógł umieszczać taki właśnie napis na etykietach swoich produktów. Najzdrowsze warzywa są więc warzywami pochodzenia ekologicznego. Nie znajdziemy w nich nawet najmniejszych śladów dodatków chemicznych, a podczas produkcji wykorzystywano głównie pracę ludzkich rąk, nie maszyn i automatów jak jest to powszechnie stosowane. Dodatkowo produkcja ekologiczna nie może zaburzać naturalnego środowiska roślin oraz zwierząt, a wszelkie nawozy czy dodatki muszą być po pierwsze, w pełni naturalne, a po drugie produkowane przez to właśnie gospodarstwo. Gospodarstwo ekologiczne musi być więc samowystarczalne. Kupując produkt pochodzenia ekologicznego mamy pewność, że wybieramy produkt najwyższej z możliwych jakości.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here