Jak mogliśmy zauważyć dieta Polaków zawsze była obfita w smaczne potrawy a co za tym idzie była równie ciężka, tłusta i wysokokaloryczna. Niestety jeszcze do niedawna najbardziej popularne produkty to były te mocno przetworzone z dużą ilością sztucznych dodatków. Na szczęście zaczynamy mieć coraz większą świadomość tego co jemy. Sięgamy po jedzenie zdrowe, ekologiczne i organiczne, ale dlaczego tak jest?

Ludzie zaczęli bardziej zwracać uwagę na to co jedzą, nie bez powodu mówi się że „Jesteś tym co jesz” Bardzo często jemy po to by zaspokoić nasz głód, jednak nie tylko dlatego. Jemy dla przyjemności, po to aby poprawić sobie humor a nawet w celu zaciśnięcia więzi między ludzkich. Jednak należy pamiętać że to co trafia do naszych żołądków jest bardzo ważne. To również odżywiania nasze ciało. Jedzenie więc dań gotowych czy fast-foodów na pewno nie pomoże naszemu organizmowi. Te produkty dodają nam energii i jesteśmy bardziej szczęśliwsi jedząc coś dobrego, jednak czy warto? Żadne z takich produktów nie posiadają żadnych substancji odżywczych a co dopiero można mówić o witaminach czy pierwiastkach zdrowych dla naszego organizmu. Jeszcze nie dawno nikt nie przejmował się tym co je, nie interesowało nas to jak wyglądamy a jak byśmy mogli wyglądać. Dopiero od niedawna stajemy się coraz bardziej świadomi tego co wkładamy do ust, czego lepiej nie jeść i co robić i jeść aby wyglądać zadowalająco. Nawet osoba zajadającą dużo może być niedożywiona. Na pewno to wskazuje jej waga, stan zębów oraz skóry a najważniejsze włosów które potrafią powiedzieć nam wszystko na temat naszego stanu zdrowia.

Choć my Polacy lubimy swoje narodowe potrawy takie jak pierogi czy rosół, to od pewnego czasu ich spożywania diametralnie się zmieniło. Niestety przy tym ulegamy modnym trendom które nie zawsze są dla nas dobre. W efekcie kopiujemy diety np. sportowców czy mieszkańców innych a często odległych krajów. Są jednak osoby bardzo świadome które z głową wybierają swoje diety aby uzyskać wymarzony cel. Zdrowa dieta to na pewno nie jest tylko moda, jest to wynik obserwacji otaczającego nas świata ale również własnego organizmu na to co on potrzebuje i co najważniejsze potrafimy wyciągnąć wnioski z tego co mówi nasz organizm. Dla naszego organizmu najważniejsze są wszystkie witaminy i minerały, dzięki temu nie chorujemy, nie mamy problemów ze skóra czy z krążeniem. Może warto o tym pomyśleć robiąc zakupy czy zamawiając jedzenie przez internet czy telefon.

Zła popularność

Niestety niedawna popularność wysoko przetworzonej żywności bardzo źle podziała na nasz organizm. Na pewno bez znaczenia nie jest coraz częstszy siedzący tryb życia i na pewno technologia nam w tym nie pomaga. Wychodzimy z założenia że po co stać w kuchni godzinami skoro możemy gotowane danie podgrzać w mikrofalówce lub zamówić jedzenie do domu. Kto z nas ma czas na pójście na zakupy i zakup warzyw oraz owoców które zawierają tak dużo witamin. Niestety przez takie nawyki staliśmy się narodem bardzo otyłym, ociężałym i zmagamy się z licznymi chorobami takimi jak choroby serca czy nadciśnienie. Należy więc wylać na siebie kubeł zimniej wody i zacząć świadomie jeść!

Z tego powodu od jakiegoś czasu maleje popularność produktów wątpliwej jakości dostępnych w dyskontach, a wzrasta zapotrzebowanie na składniki organiczne, pochodzące z pewnych źródeł. Jakie kryteria musi spełnić żywność, by można było nazwać ją ekologiczną? Przede wszystkim ważne jest to, skąd są konkretne towary – powinny pochodzić z certyfikowanych i starannie kontrolowanych gospodarstw. Ich lokalizacja nie może być przypadkowa: położone są na czystej glebie, a także zasilane czystą wodą. Można powiedzieć, że taki rodzaj uprawy jest swoistym powrotem do czasów, w których żyli nasi dziadkowie: rezygnuje się ze sztucznych nawozów, stosuje narzędzia chroniące glebę, a w przypadku hodowli zwierząt nie używa się antybiotyków oraz hormonów. Z drugiej strony, wszystko odbywa się pod ścisłą kontrolą: żywność musi spełniać wyśrubowane standardy, a na każdym etapie produkcji prowadzi się ścisłą weryfikację oraz dokumentację. Dzięki temu mamy pewność, co trafia na nasze talerze i możemy być spokojni o to, że są to produkty najwyższej jakości.

Jak to wygląda w praktyce

W praktyce takie dania mają po prostu więcej witamin i minerałów, a jednocześnie mniej sztucznych, szkodliwych dla zdrowia dodatków takich jak barwniki, konserwanty, aromaty czy wzmacniacze smaku i zapachu. Certyfikaty są także ogromnie ważne w przypadku osób cierpiących na różnego rodzaju choroby i nietolerancje pokarmowe lub stosujących diety eliminacyjne z innych powodów (np. z uwagi na przyjmowane leki). Kupując produkty opatrzone certyfikatem, możemy mieć stuprocentową pewność ich składu – jeśli producent twierdzi, że jego towar jest bezglutenowy lub nie zawiera laktozy, możemy mu wierzyć. Nie bez znaczenia są także kwestie ekologiczne: mięso oraz inne produkty odzwierzęce powstają w dobrych warunkach, a wytwórcy nie skupiają się jedynie na jak największych zyskach bez względu na koszty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here