Nie od dziś wiemy, że ekologiczna czy zdrowa żywność staje się z miesiąca na miesiąc coraz to bardziej popularna. W większości sklepów, które znamy znajdują się działy ze zdrową żywnością, a te przyciągają coraz to większe ilości zainteresowanych nimi osób. Nie ma w tym nic dziwnego, wszyscy chcemy długo cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją, a badania niestety jasno wskazują, że długotrwałe spożywanie niezdrowej żywności, po latach może nieść zgubne skutki dla naszego zdrowia, zaczynając od takich jak wzmożone reakcje alergiczne, aż po zmiany nowotworowe.

Zdrowa żywność nie zawsze jest zdrowa

W większości znanych nam sklepów, niezależnie czy tych mniejszych, osiedlowych, czy w dużych hipermarketach znajdują się dziś działy ze zdrową żywnością. Skoro mamy tak łatwy dostęp do tych działów, chętnie sięgamy więc po produkty, które są w nich umieszczone. Musimy jednak pamiętać, że nie zawsze dobrze robimy. Dlaczego? Otóż zdrowa żywność, najczęściej jest to spotykane w tych największych marketach należących do dużych sieci, jest czasem po prostu zwykłym hasłem reklamowym, które nie niesie za sobą nic więcej niż ładnie brzmiące słowa. Jak to możliwe, czy nie jest to wprowadzanie w błąd albo i nawet oszustwo? Zapewne zadajecie sobie to pytanie, nie Wy jedyni. Niestety, nie do końca jest to oszustwo. Mimo, że badania jasno wskazują, że po latach spożywania przetworzonej żywności stworzonej z pomocą chemicznych składników, możemy poważnie zachorować, żaden producent nie może wprowadzić do obiegu produktu, który spożywany w małych dawkach, ani jako jedyny taki produkt, stanowiłby zagrożenie dla naszego życia lub zdrowia. Każdy produkt wprowadzony więc do sprzedaży musi być po prostu zdrowy. Producenci więc chętnie wykorzystują fakt, iż stwierdzenie zdrowa żywność bezsprzecznie kojarzy nam się z żywnością ekologiczną i oznaczają nim swoje produkty, by dotrzeć do jak największej liczby klientów. Produkty oznaczone takim hasłem bardzo często nie różnią się niemalże niczym od produktów na których takiego hasła brak. Należy tutaj zdawać sobie sprawę z faktu, iż produkt na półce sklepowej często leży całymi tygodniami, dodatkowo wcześniej też miał za sobą długą drogę od producenta, poprzez hurtownika, aż na półkę sklepową. Producent zdaje sobie sprawę, że produkt zanim trafi do ostatecznego odbiorcy, przechodzi przez wiele rąk, dlatego też, aby móc zachować jak najdłużej jego pozorną świeżość, decyduje się na skorzystanie z pomocy sprzecznych z naturą, sztucznych konserwantów, które w nienaturalny sposób wydłużają datę ważności do spożycia danego produktu. Dodatkowo nienaturalne zamienniki są nieco tańsze, co również wpływa na jakość produktu. Producenci bardzo często z nich korzystają, by cena ostateczna cena danego produktu nie była zbyt wysoka (przecież trzeba jeszcze doliczyć wszelkie podatki oraz marże, zarówno nakładane przez samego producenta, jak i przez dostawcę oraz sklep). Nieco inaczej jest w przypadku oznaczeń eko i specjalnych certyfikatów, ponieważ produkcja żywności ekologicznej jest w dużym stopniu nadzorowana i w gospodarstwie ekologicznym nie ma miejsca na ustępstwa, chemiczne składniki i próby oszustw. Chcąc kupić zdrową żywność wybierajmy więc produkt, który jest oznaczony certyfikatem poświadczającym produkcję ekologiczną. Szczególnie jeśli większość zakupów robimy w dużych sieciach sklepów.

Na ratunek przychodzi nam sklep ze zdrową żywnością

W ostatnim czasie jednak, na rynku pojawiło się wiele tak zwanych sklepów ze zdrową żywnością. W odróżnieniu od dużych sieci sklepów, te najczęściej w swojej ofercie posiadają prawdziwie ekologiczne produkty. Oczywiście, warto sprawdzać czy produkt, który nas zainteresował posiada odpowiedni certyfikat i oznaczenie ekoliścia, ponieważ zgodnie z informacjami sprzed paru zdań, nie każdy zdrowy produkt jest rzeczywiście produktem naprawdę zdrowym. W przypadku ekologicznej żywności jednak, producent musi bardzo się wysilić, by móc posługiwać się certyfikatem. Dodatkowo, nadany raz certyfikat nie jest wieczny i ma ważność jedynie przez rok, po tym czasie przeprowadzane są rygorystyczne kontrole, których to kontroli wyniki określają fakt, czy dany producent nadal może wprowadzać na rynek produkty ekologiczne, czyli prawdziwie zdrowe produkty. Pamiętajmy również, że produkty ekologiczne, czyli te sprzedawane przez prawdziwy sklep ze zdrową żywnością zazwyczaj są nieco droższe. Dlaczego? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta. Podczas produkcji ekologicznej nie ma miejsca na sztuczne składniki, dodatkowo producent żywności ekologicznej musi być samowystarczalny, więc wszystkie składniki do swojego produktu, również sam musi wyprodukować. Producent żywności ekologicznej, zanim wprowadzi swój produkt do sklepu, musi udowodnić także, że jak najbardziej ograniczył używanie maszyn i automatów podczas swojej produkcji, a większość prac wykonywana była ręcznie, dodatkowo produkcja ekologiczna musi przyczyniać się do rozwoju wsi oraz rolnictwa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here