Za oknem nieubłaganie pokazują się nam pierwsze oznaki jesieni. Nie jest to jednak najdłuższa pora roku i niestety trzeba to przyznać, niedługo zima. Ani jesieni, ani tym bardziej zimie nie można odmówić pewnego uroku, jesień ubrana w piękne, pomarańczowe kolory liści, zaś zima, kiedy to wszystko na zewnątrz jest przykryte białym puchem naprawdę mogą w sobie rozkochać. Nie wszyscy jednak lubią te zimniejsze pory roku. Jak co roku przed zimnymi miesiącami warto zastanowić się nad tym, jak zachować sobie nieco smaków lata na te zimniejsze dni. Szczególnie, że zima sprzyja chorobom, a naturalnych lekarstw, czyli owoców i warzyw w sklepach jest tyle co napłakał przysłowiowy kot, a nawet jeśli jakieś znajdziemy, to możemy być pewni, że nie będą one nam smakowały tak samo jak smakują te zerwane prosto z krzaczka lub drzewa, gdy za oknem w pełni świeci słońce. Nie tylko smak się różnią się także wartości odżywcze danych warzyw czy owoców. Warto więc pomyśleć o tym, by zachować w słoikach nieco tego smaku i pełni zdrowia, trzeba jednak wybierać odpowiednio.


Wybór wcale nie jest taki łatwy jakim mógłby się wydawać


Sklepy są pełne różnego rodzaju towarów. W odróżnieniu od rzeczywistości z którą niektórzy z nas musieli się zmagać kilkadziesiąt lat wstecz, w dzisiejszych czasach wybór mamy po prostu przeogromny. Niestety, kiedyś wszystko było zdrowsze, a słowa te nie są jedynie rzewnymi wspomnieniami starszej osoby, lecz obiektywnie stwierdzonym faktem, który podbudowany jest wieloma badaniami. Te z kolei są nieubłagane. Z roku na rok coraz to większa liczba niezależnych od nikogo badań mówi jasno, długotrwałe i regularne jedzenie żywności przetworzonej lub takiej, którą możemy kupić w sklepach od ręki, czyli wyprodukowanej z dodatkiem chemii, może mieć zgubny wpływ na nasze zdrowie, a przecież każdy z nas chciałby móc dłużej cieszyć się dobrą kondycją, zarówno psychiczną jak oczywiście fizyczną. To co spożywamy z całą pewnością ma wielki wpływ na nasze zdrowie. Szczególnie ważne jest to jesienią czy zimą, kiedy to nie ciężko jest o infekcję, a nawet te wydające się najbardziej błahymi i najdrobniejszymi infekcjami mogą mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlatego też warto przygotować sobie przetwory czy różne kiszone warzywa, tak by móc zimą nieco się nimi wzmocnić, o wspaniałym smaku już nie wspominając. Jednak pamiętajmy, że musimy odpowiednio wybierać składniki do naszych przetworów, ponieważ nie wszystko jest takie jakim się być wydaje. Również owoce i warzywa mogą być produkowane z dodatkiem chemii. W jaki sposób? Otóż producenci, aby zmniejszyć koszta produkcji swoich towarów chętnie sięgają po dodatki pochodzenia chemicznego. W jaki sposób warzywa, które widzimy w sklepach są nimi faszerowane? Otóż sama ziemia w której hodowane są nasze owoce lub warzywa jest użyźniana z pomocą chemii, jest to o wiele łatwiejsze, mniej czasochłonne, tańsze i przede wszystkim o wiele bardziej efektywne niż robienie tego za pomocą naturalnych metod. Dodatkowo niemal wszystkie tego typu produkty są nawożone nie naturalnymi nawozami, ale właśnie nawozami pochodzenia chemicznego, co również ma wpływ na jakość dojrzałego już owocu lub warzywa, który kupujemy w sklepie. Droga produktu od producenta do sklepu jest bardzo długa, więc dodatkowo używane są konserwanty, by dany produkt mógł dłużej zachować choć pozorną świeżość. Tak niestety wyglądają realia.


Jak można unikać chemii i przygotować naprawdę zdrowe kiszone warzywa


Aby przygotować zdrowe kiszone warzywa, takie jak ogórki, cukinie czy chociażby pomidory, należy wybierać do tego celu produkty pochodzenia ekologicznego. Jaką mamy pewność, że napis „produkt ekologiczny” nie jest jedynie zwykłym chwytem marketingowym? Otóż stuprocentową. Nad produkcją ekologiczną pieczę sprawuje setki przepisów, zasad oraz reguł, które są zapisane w przeróżnych aktach prawnych i które jasno określają metody i zasady jakich muszą przestrzegać producenci, by ich produkt mógł być sygnowany hasłem „produkt ekologiczny”. Tak po prawdzie produkcja ekologiczna nie ma zbyt wiele wspólnego ze słowem produkcja. Jest to związane z faktem, iż tak naprawdę jest to zwyczajna hodowla. W gospodarstwie ekologicznym nie ma najmniejszego nawet miejsca na jakąkolwiek ilość i jakikolwiek rodzaj odczynników chemicznych, wszystkie składniki, jakich producent używa by stworzyć na przykład gotowe kiszone warzywa muszą być pochodzenia naturalnego. Dodatkowo musi on wytworzyć je sam i to własnoręcznie, ponieważ gospodarstwo ekologiczne musi być w pełni samowystarczalne, a dodatkowo większość prac musi odbywać się ręcznie, więc w gospodarstwie ekologicznym nie znajdziemy dużych hal produkcyjnych czy maszyn, które wykonują pracę za człowieka. Wszelkie nawozy muszą być organiczne, czyli po prostu naturalne, zaś glebę użyźnia się stosując znane od dawna rolnikom, naturalne sposoby. Dzięki temu mamy pewność, że kupując kiszone warzywa lub produkty, by takie przetwory zrobić samemu, jeśli tylko mają one oznaczenie ekologicznej produkcji, są one najwyższej jakości i przygotowane zgodnie z naturą.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here