Każdy z nas chciałby odżywiać się jak najbardziej zdrowo. Nic w tym dziwnego. Nikt z nas przecież nie chce chorować, a cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata chciałby każdy. Z racji faktu, iż w dzisiejszych czasach większość z nas jest naprawdę zabiegana, często zapominamy o najważniejszych sprawach. Praca, dom, rodzina, życie towarzyskie, pasja, hobby czy chociażby rozrywka. Wszystkie te kwestie powodują, że mamy naprawdę mało czasu na to, by zwracać szczególną uwagę na rzeczy codziennie, takie jak chociażby posiłki. Wielu z nas częściej niż w domu, jada po prostu na mieście, tak jest jeśli nie taniej, to z całą pewnością szybciej. Jeśli mamy czas robimy spore zakupy na zapas, zazwyczaj w dużych supermarketach. Nawet jeśli staramy się wybrać zdrowe produkty to niestety nie zawsze nam się to udaje, nie każdy supermarket eko jest rzeczywiście supermarketem ekologicznym.


Zdrowa żywność niejedno ma imię


Fakt, iż staramy się wybierać produkty w miarę zdrowe i unikać pustych kalorii to jedno. Drugą stroną medalu jest fakt, iż nie wystarczy sięgać po produkty z półki oznaczonej napisem „zdrowa żywność”, by rzeczywiście jeść zdrowo. Nawet jeśli sklep w którym robimy takie zakupy to najbardziej znany w naszej miejscowości supermarket eko. Należy wybierać dokładniej. Stwierdzenie zdrowa żywność nie zawsze oznacza to o czym wszyscy myślimy. Zazwyczaj hasło to mylone jest przez nas ze stwierdzeniem żywność ekologiczna. Nic bardziej mylnego jednak. Zdrowa żywność w dzisiejszych czasach to zazwyczaj jedynie hasło reklamowe, naprawdę sprytny chwyt marketingowy mający przykuć do produktu uwagę potencjalnych klientów, czyli nas. Producenci liczą na to, że chcąc tak naprawdę odżywiać się zdrowiej, uwierzymy im na słowo i kupimy ich zdrową żywność, tak po prawdzie nie patrząc na skład. Niestety, nie można im otwarcie zarzucić kłamstwa. Każda żywność dopuszczona do regularnej sprzedaży jest przebadana pod wielorakim kątem, dzięki czemu mamy pewność, że produkt który kupimy nie wywoła u nas żadnej choroby. Tutaj niestety zamyka się cały sens pojęcia zdrowa żywność jakie to pojęcie najczęściej widzimy. Żaden produkt, który kupujemy nie może stanowić zagrożenia dla naszego życia lub zdrowia, więc śmiało można powiedzieć, że każdy produkt w sklepie jest zdrową żywnością. Tak po prawdzie producenci, szczególnie tych najbardziej znanych marek, chętnie decydują się na tańsze, sztucznie wytworzone zamienniki podczas produkcji niektórej żywności, by ta nie dość, że przeżyła w dobrym stanie drogę na półki sklepowe, to jeszcze pięknie na nich się prezentowała. W składzie takiej przetworzonej żywności znajdziemy więc różnego rodzaju pestycydy, ulepszacze żywności, konserwanty na które nie byłoby miejsca przecież w żywności ekologicznej. Badania jasno wykazały, że wieloletnie spożywanie takich produktów, a właściwie chemii, która tak chętnie wykorzystywana jest do ich produkcji przez producentów może nieść naprawdę wielce zgubne skutki dla stanu naszego zdrowia. Od pojawiania się nowych alergii, aż po rozwijanie się nowotworów w naszym organizmie. Szczególnie zagrożone są dzieci, których organizmy przecież dopiero co się rozwijają i nie do końca są uodpornione na różne choroby, szczególnie te, które nie są wywołane drogą naturalną.


Prawdziwie zdrowa żywność to żywność naturalna


Odwiedzamy więc supermarket eko, jak mamy znaleźć prawdziwie zdrową żywność? Wystarczy nie dać się nabrać na często puste hasła reklamowe i celować w produkty oznaczone jako ekologiczne. W przeciwieństwie do hasła zdrowa żywność, hasło produkt ekologiczny nie może być stosowane bez pokrycia w rzeczywistości. Nad wszystkim czuwa kontrola każdego gospodarstwa, które zdecyduje się wypuścić na rynek produkt oznaczony jako produkt ekologiczny. Gospodarstwo takie musi spełnić szereg norm, które zostają na nie nałożone, gdy tylko wyrazi ono chęć otrzymania certyfikatu. Sprawdzane jest dosłownie całe gospodarstwo. Zarówno inwentarz, sposób chowania zwierząt, jak i wszelkie rośliny. W gospodarstwie ekologicznym zwierzęta muszą mieć dostęp do otwartych, wolnych przestrzeni, zaś rośliny mogą być nawożone jedynie naturalnymi nawozami, w żadnym wypadku nie można stosować na nich sztucznych natrysków. Dodatkowo gospodarstwo ekologiczne zobowiązane jest do ograniczenia korzystania z maszyn, wszelkie prace muszą być wykonywane siłą ludzkich rąk, tak jak bywało to w dawnych czasach. Gospodarstwo ekologiczne powinno także przyczyniać się do rozwoju rolnictwa oraz samej wsi. Dopiero po spełnieniu tych wymagań gospodarstwo może dostać certyfikat, który jest ważny przez rok od dnia nadania. Po roku przeprowadzane są kolejne kontrole, których wyniki podtrzymują (lub nie) decyzję o dalszym posługiwaniu się certyfikatem gospodarstwa ekologicznego. Dzięki tym wszystkim restrykcjom mamy pewność, że produkty oznaczone jako ekologiczne, w odróżnieniu od tych oznaczonych jedynie hasłem zdrowa żywność, są naprawdę zdrowe. Są one przecież wyprodukowane, a najczęściej wyhodowane zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami w których nie ma miejsca na najmniejsze nawet ustępstwa. Stąd ten prawdziwy smak i aromat, który jest nie do podrobienia najlepszymi nawet środkami chemicznymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here