Żywność ekologiczna nie od dziś bije wszelkie rekordy popularności. Z roku na rok budzi coraz to większe zainteresowanie i coraz to większa liczba konsumentów decyduje się na zakup tych produktów, które oznaczone są jako żywność ekologiczna. Świadomość konsumentów rośnie, a pomagają w tym coraz to nowsze badania, które jasno wskazują, że zbyt częste spożywanie modyfikowanej żywności produkowanej z dodatkiem chemii po latach może skutkować negatywnym wpływem na stan naszego zdrowia.

Jak wybrać odpowiedni sklep z ekologiczną żywnością

Jednak nie jesteśmy całkowicie skazani na żywność z dodatkiem chemii. Producenci widząc tendencję wzrostową żywności ekologicznej, coraz częściej decydują się na taką właśnie produkcje. Niestety, zdarzają się i tacy, którzy wykorzystują naiwność czy niedopatrzenie konsumentów, by sprzedać swoje produkty jako zdrowa żywność. Od tych właśnie zacznijmy. Najważniejszym faktem, przy zakupach ekologicznych, zdaje się być kwestia odpowiedniego wyboru. Z całą pewnością nie każdy „zdrowy produkt” rzeczywiście jest żywnością ekologiczną. W dużych sklepach co krok spotykamy półki oznaczone napisem „zdrowa żywność”, ale czy tak naprawdę jest to żywność ekologiczna? Niekoniecznie. Napis zdrowa żywność niestety jest dzisiaj najczęściej zwykłym chwytem marketingowym, a pod tą nazwą sprzedawane są produkty z bardzo często podobną zawartością składników nienaturalnych co produkty pozbawione takiego oznaczenia. Od razu należy tutaj wspomnieć, że to wprowadzanie w błąd nie jest oszustwem. Przecież żaden producent nie może wprowadzić na półki sklepowe produktu, który byłby całkowicie niezdrowy. Nie może się więc pojawić na nich na przykład wędlina, po której z całą pewnością się rozchorujemy. Badania też jasno wskazują, że problemów zdrowotnych możemy nabawić się po długotrwałym, regularnym spożywaniu produktów o składzie chemicznym, a nic za bardzo się nam nie stanie, jeśli spożyjemy produkt jednorazowo. I tę właśnie filozofię przyjęli niektórzy producenci opisując swoje produkty jako „zdrowa żywność”. Nie jest to co prawda oszustwo, ale całkowicie uczcie też nie jest, prawda? Dlatego też powinniśmy wiedzieć jak odpowiednio wybierać produkty.

Sklep z ekologiczną żywnością da się odróżnić!

Tak naprawdę ekologiczna żywność nie jest czymś całkowicie niedostępnym. Wystarczy wiedzieć jak odróżnić tę prawdziwą ekologię od „zdrowej żywności”, która najczęściej jest zwykłym hasłem reklamowym. Przyda się tutaj nieco wiedzy o działalności gospodarstw ekologicznych. Zacznijmy od tego, że producent, aby móc opisywać swoją żywność jako ekologiczną musi spełnić wiele wymagań oraz odgórnie nałożonych norm i przepisów, by otrzymać specjalny certyfikat poświadczający w pełni ekologiczną produkcję. Niezależnie od tego czy zajmuje się on produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego, czy jedynie produktami roślinnymi, całe jego gospodarstwo jest dokładnie sprawdzane. Nie ma tu miejsca na najmniejsze nawet ilości odczynników chemicznych, a cała praca jaka wkładana jest w produkcje musi odbywać się ręcznie. Dokładnie, producent żywności ekologicznej musi jak najbardziej ograniczyć pracę automatyczną oraz korzystanie z maszyn podczas produkcji swojej żywności. Dodatkowo, produkcja gospodarstwa ekologicznego musi przyczyniać się do rozwoju wsi oraz rolnictwa i pod żadnym, najmniejszym nawet pozorem nie może zaburzać ani obciążać samego środowiska naturalnego. Skutkuje to przede wszystkim tym, że wszelkie produkty z gospodarstw ekologicznych zazwyczaj są produkowane według starych, sprawdzonych metod. Producent żywności ekologicznej musi być również samowystarczalny, nie może więc on korzystać z gotowych półproduktów, a jeśli takie są potrzebne, po prostu sam musi je stworzyć. Również z zachowaniem wymienionych wyżej zasad. Dodatkowo raz nadany certyfikat świadczący o produkcji w pełni ekologicznej nie trwa wieczne. Jego ważność to rok od momentu nadania. Po roku zaś całe gospodarstwo ekologiczne poddawane jest rygorystycznej kontroli, której to wyniki mają wpływ na to, czy dany producent utrzyma certyfikat i w dalszym ciągu będzie mógł sprzedawać swoje produkty jako żywność ekologiczna. Porównując te zasady z tymi, które dotyczą „zwykłych” producentów żywności, którym (w dużym uproszczeniu) przyświeca jedna zasada, po prostu nie szkodzić, pracy jest naprawdę wiele. Dzięki temu wszystkiemu, my jako konsumenci, mamy pewność, że kupując produkt oznaczony jako produkt ekologiczny, dostajemy żywność najwyższej jakości, pełną smaku i witamin, za to wolną od wszelkiego rodzaju chemii i sztucznych składników. Nic dziwnego więc, że duże sieci sklepów często nieco nas oszukują. Warto więc szukać sklepów z ekologiczną żywnością z prawdziwego zdarzenia. Te, które specjalizują się w takiej właśnie żywności rzadko kiedy wprowadzają nas w błąd. Z całą pewnością zamiana choć niektórych, najczęściej spożywanych przez nas produktów, na te pochodzenia ekologicznego, będzie miała zbawienny wpływ na stan naszego zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here