Naturalne olejki do twarzy stosowane są już od dawna. Nie tylko mają działanie nawilżające ale również oczyszczające. Znajdują się również w składzie wielu kosmetyków pielęgnacyjnych jak i do demakijażu. Jeśli nigdy jeszcze nie stosowałaś olejków do twarzy warto się zapoznać z ich właściwościami, ponieważ dobrze dobrany olejek potrafi dać naszej skórze więcej niż myślimy. Niestety źle dobrany może nam zrobić wielką krzywdę.

Oleje naturalne to podstawy przy codziennej pielęgnacji twarzy. Można powiedzieć że są bliskie działaniu kremu oraz wzmacniają działanie innych kosmetyków. Z tych co dostępne są na rynku warto wybierać te tłoczone na zimno nierafinowane, są o wiele bogatsze niż te oczyszczające. Warto jednak wspomnieć że oleje oczyszczające mniej uczulają co warto zauważyć jeśli posiadasz skórę alergiczną.

Wszystkie oleje jakie nakładamy powinny być aplikowane na wilgotną skórę.

Jak kupować oleje?

Przy zakupie olejów warto spojrzeć na ich opakowanie. Najlepsze będą te które są w buteleczce z ciemnego szkła. Taka butelka blokuje dostęp promieni słonecznych i co za tym idzie spowalnia rozkładanie się produktu. Ważne również aby posiadała pipetkę. Używanie takiego olejku staje się od razu bardziej higieniczne. Po otwarciu opakowania należy olej przechowywać w lodówce.

Wybierając oleje należy również spojrzeć na ich skład. Ważne jest to jakie kwasy wchodzą w skład danego oleju. Do skóry tłustej, mieszanej i ze skłonnością do trądziku wybieramy tzw. ”suche oleje”, które nie pozostawiają tłustego filmu na skórze i wchłaniają się natychmiast po aplikacji. Zawierają też kwas linolowy, linolenowy lub gamma-linolenowy. Skóra sucha stosowania olejów, które zostawiają na skórze warstwę ochronną i zawierają takie kwasy jak oleinowy, stearynowy, palmitynowy, mirystynowy, arachidowy.

Rodzaje olejków

olej arganowy jest najpopularniejszym z dostępnych olejów. Ma on jasno-żółty kolor i zapach podobny do orzechów arganowych. Warto stosować go do pielęgnacji twarzy dłoni oraz ciała. Wchłania się od razu po aplikacji. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-6, omega-9. Dzięki wysokiej zawartości witaminy E i związków fenolowych ma silne właściwości antyoksydacyjne. Olejek ten przyśpiesza gojenie. Ma również działanie przeciwzapalne oraz łagodzące. Warto wspomnieć, że odbudowują on barierę hydrolipidową naskórka i stanowi źródło cennych ceramidów. Reguluje również pracę gruczołów łojowych. Olej nadaje się do stosowania na każdym rodzaju skóry. Najlepiej używać go do pielęgnacji twarzy i jej oczyszczania. Poprawia on nawilżenie skóry suchej i podrażnionej.

olejek z opuncji

Olej z pestek opuncji figowej ma bardzo delikatny zapach i matowe, lekkie wykończenie. Niestety jest jednym z droższych olejów dostępnych na rynku, ponieważ do pozyskania jednego litra oleju należy wytłoczyć ok. pół tony pestek. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (głównie zaś kwas linolowy – omega-6), fitosterole i gamma-tokoferol (witaminę E). Ma właściwości immunostymulujące – zwiększa odporność skóry na czynniki zewnętrzne.

Warto wspomnieć że właśnie ten olej ma działanie przeciwzmarszczkowe, nawilża naszą skórę, poprawia jej koloryt oraz napięcie. . Działa antyoksydacyjnie, wzmacnia barierę lipidową, łagodzi podrażnienia i sprzyja regeneracji. Może być bezpiecznie stosowany do pielęgnacji naszych oczu. Bardzo jest polecany do pięlegnacji cery dojrzałej która już posiada obniżenie elastyczności. Jest wart stosowania jeśli posiadamy skórę suchą oraz taką która wymaga regeneracji. Olej reguluje również pracę gruczołów łojowych, dlatego mogą go stosować również osoby o cerze tłustej i problematycznej.

Olej jojoba jest płynnym woskiem o jasno-żołtym kolorze, Jest to jeden z lżejszych olejków. Wchłania się bardzo szybko i ma aksamitne wykończenie. Jego skład jest zbliżony do sebum, czyli lipidowego płaszcza ochronnego skóry, dzięki czemu jest łatwo przyswajalny. Ma w sobie estry woskowe które chronią naszą skórę przed wysuszeniem i utratą wody. Zawiera witaminę E, której zawdzięcza działanie regeneracyjne i antyoksydacyjne. Ważne jest to w tym olejku że nie zmienia ph naszej skóry a co za tym idzie zachowuje jej kwaśny odczyn. Ma właściwości które zmiękczają naszą skórę. Jest bardzo polecany do skóry wrażliwej oraz suchej. Może zmniejszać przetłuszczanie się skóry.

Olej tamanu ma bardzo niespotykany kolor, dokładniej zielony. Jego zapach jest również zaskakujący- ma bardzo intensywny korzenno-orzechowy. Zawiera naturalne flawonoidy – kwas kalofillowy i kallofilloidynę, które odpowiadają za jego właściwości przeciwbakteryjne, kojące i zmniejszające obrzęk. Olej jest bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe-linolowy i oleinowy. Te kwasy tłuszczowe wspomagają gojenie się ran. Również łagodzi stany zapalne oraz zmniejsza suchość naszej skóry. Ma również działanie antyoksydacyjne.

Ten olej ma wiele funkcji więc może być stosowany do każdego rodzaju cery. Jednak najlepszy będzie do cery trądzikowej, ponieważ reguluje działanie gruczołów łojowych, przyspiesza gojenie zmian skórnych, redukuje ilość zaskórników i działa kojąco. Można go również stosować na podrażnienia naszej skóry.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here