Batony owsiane w ostatnim czasie stały się bardzo popularne. Warto je więc samemu zrobić, nic kupować gotowce ze sklepu, na pewno będziemy mieli większą pewność co do tego co dokładnie jemy. Poniżej kilka przepisów na wykonanie takich batonów

Witariańskie batony czekoladowe

Składniki:

1 szklanka orzechów laskowych,

1 szklanka orzechów nerkowca,

pół szklanki daktyli, moczonych przez 15 minut w ciepłej wodzie,

1 łyżka kakao bądź karobu,

1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego,szczypta soli.

Przygotowanie:

Orzechy, kako/karob i sól wrzuć do blendera i zmiksuj na proszek. Dodaj odcedzone daktyle, wanilię i nadal miksuj, aż do uzyskania kleistej masy. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemnika, wyrównaj i mocno dociśnij. Posyp kakao bądź jagodami goji i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Schłodzony blok delikatnie wyjmij z pojemnika i pokrój w prostokątne batoniki dowolnej wielkości.

Wegański baton bananowy

Składniki:

2 duże, dojrzałe banany,

półtorej kubka płatków owsianych,

garść orzechów laskowych,

szczypta soli,

dwie łyżki ksylitolu,

garść suszonych daktyli, pokrojonych na drobne kawałki,

garść suszonej żurawiny,

1 łyżeczka cynamonu,

pół łyżeczki kardamonu,

2 łyżki oleju kokosowego.

Przygotowanie:

W misce wymieszaj rozgniecione banany z płatkami owsianymi. Dodaj olej kokosowy, ksylitol, wymieszaj ponownie i dodaj resztę składników. Całość połącz ze sobą i wyłóż na blachę do pieczenia. Piecz w 180 stopniach przez 30 minut. Przestudzoną masę pokrój w mniejsze bloczki.

Baton a’la Bounty

Składniki:

8 łyżek wiórków kokosowych,

2-3 łyżki miodu,

2-3 łyżki oleju kokosowego,

1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego,

1 łyżeczka nasion chia,

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,

3-4 kostki gorzkiej czekolady.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (poza czekoladą) dokładnie wymieszaj. Przełóż do płaskiego naczynia i delikatnie ugniataj na gładko. Włóż na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyjmij, delikatnie odkrój masę kokosową od krawędzi i wyłóż z naczynia. Pokrój na kawałki i polewaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. Ponownie włóż do lodówki na 20 minut.

Crunch

Składniki:

110 g masła,

120 g cukru, np. ksylitolu,

1 łyżka miodu,

225 g drobnych płatków owsianych,

1 łyżeczka imbiru w proszku,

płatki migdałowe do posypania.

Przygotowanie:

Podgrzej w garnuszku masło, dodaj ksylitol i mód. Wymieszaj na gładką masę, następnie dodaj płatki owsiane i imbir. Wymieszaj ponownie, przełóż na blachę wysmarowaną masłem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu zostaw do ostygnięcia w formie, a następnie pokrój w kwadraty bądź prostokąty.

Owsiane batoniki z komosą ryżową

Składniki:

szklanki płatków owsianych,

pół szklanki komosy ryżowej,

pół szklanki rodzynek,

1 kopiasta łyżka wiórków kokosowych,

pół łyżeczki cynamonu,

1 łyżka masła orzechowego,

3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,

2 łyżki melasy,

1/3 szklanki ksylitolu,

pół wydrążonej laski wanilii,

2 łyżki siemienia lnianego + kilka łyżek ciepłej wody.

Przygotowanie:

Komosę ryżową i płatki owsiane upraż na patelni. Olej kokosowy rozpuść w garnuszku, dodaj melasę, ksylitol i cynamon. Wszystko dokładnie wymieszaj. Rodzynki sparz wrzątkiem, siemię lniane zalej wodą i szybko wymieszaj. Wszystkie składniki przełóż do miski i zagniataj. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem, wygładź i piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut.

Batony orzechowe z czerwonej fasoli i karobu

Składniki:

1 szklanka ugotowanej, czerwonej fasoli,

1 szklanka wiórków kokosowych,

1 szklanka nerkowców,

1 szklanka sezamu,

4 łyżki karobu,

20 daktyli,

2 szklanki orzechów ziemnych z dodatkiem soli,

pół szklanki mleka roślinnego,

2 gorzkie czekolady,

syrop daktylowy.

Przygotowanie:

Do blendera wrzuć wiórki kokosowe i nerkowce. Miksuj do uzyskania papkowatej konsystencji. Dodaj fasolę, namoczone i odciśnięte daktyle, karob i sezam. Ponownie zmiksuj, aż masa stanie się zbita i lekko kleista. Następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj powierzchnię i wysyp dość równomiernie orzechy, które lekko wgniataj w masę. Orzechy polej na koniec cienką warstwą syropu daktylowego. Formę wstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotuj polewę – do garnka wlej mleko i pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj do rozpuszczenia składników. Polej orzechy czekoladą i ponownie wstaw formę do lodówki na kilka godzin, by całość stężała. Następnie pokrój w prostokąty i serwuj jako smaczne, pożywne batony.

Batony buraczane

Składniki:

2 średnie buraki,

50 ml wody,

4 łyżki kakao lub karobu,

1 kubek świeżo mielonego siemienia lnianego,

1 kubek wiórków kokosowych + kilka łyżek do obtoczenia batonów,

stewia do smaku.

Przygotowanie:

Ugotowane lub upieczone buraki obierz a następnie rozdrobnij w dużej, głębokiej misce wraz z 50 ml wody. Oddzielnie wymieszaj suche składniki i wsypuj je partiami do buraków. Dokładnie wyrabiaj, aż powstanie gładka masa. Dodaj odrobinę stewii. Masę podziel na osiem części, z których uformujesz batoniki. Możesz obtoczyć je w wiórkach kokosowych i oblać gorzką, roztopioną wcześniej czekoladą. Odstaw na 30 minut, do zastygnięcia. Batony można przechowywać 2-3 dni w lodówce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here