Tanie i dobre? Czy to możliwe aby produkty zdrowe były również tanie? Na to wychodzi! Nie potrzeba wyszukanych produktów aby jest zdrowo i z głową. Nie należy kierować się tylko etykietami typu bio/ fit czy eko. To nie zawsze jest wyznacznik zdrowego jedzenia, a jedzenie bez takich znaczków nie oznacza że jest złe. Może się nawet okazać dużo lepsze niż to co nam dookoła jest proponowane. Czemu się temu bliżej nie przyjrzeć i tak naprawdę nie zobaczyć co się dzieje dokładnie z tą zdrową żywnością?

Cechy zdrowego produktu

Na pewno warto wyróżnić kilka cech zdrowych produktów

Prostota to krótki i przejrzysty skład jedzenia, brak opakowania czy nawet kupienie na wagę, sezonowe produkty które o danej porze występują u nas w naszej strefie klimatycznej.

Kiepski marketing- chyba nigdy nie da się zauważyć aby ktoś reklamował brokuły lub kaszę gryczaną, a może widziałeś reklamę imbiru? No właśnie takich reklam nie ma! Dlaczego? Bo te produkty nie potrzebują reklam, rekomendacji, same w sobie są na tyle dobre że nie potrzebują pomocnika jakim jest reklama czy marketing.

Uczciwość to są produkty do których nie trzeba dorabiać żadnej ideologi, wymyślać nadzwyczajnego pochodzenia czy działania które niby mają nas uzdrowić. To są najzwyczajniejsze produkty które już samą nazwą i wyglądem mówią nam że są bardzo dobre. Lepiej kupić puszkę pomidorów i samemu zrobić sos do spaghetii niż kupować gotowca który ma napisane że jest fit a ani troszkę nie przypomina nam sosu do tego dania.

Kasza

Kasza jest naprawdę jedynym z lepszych i tańszych zdrowych produktów. Jest ona bardzo dobrym źródłem błonnika, posiada również skrobie. Ważne aby wspomnieć że jest również źródłem magnezu, cynku, żelaza, potasu oraz witaminy z grupy B. Kasza to nieprzetworzony i naturalny produkt bez żadnych dodatków ani barwników, a co gorsza parabenów. I co najważniejsze jest to produkt o niskim indeksie glikemicznym co zapewnia nam sytość na kilka godzin, oczywiście nie jest to udawana sytość co potrafi zrobić każdy fast food.

Kasza jest bardzo tania, jej koszt to około 2 zł za kilogram. Warto napisać że najzdrowsza z kasz jest kasza gryczana, ale ściga ją kasza jaglana która jest również warta naszej uwagi.

Co ugotować z kaszy

Tego jest naprawdę dużo. Można zrobić kaszotto. Kaszotto to połączenie tak naprawdę wielu dodatków które pod siebie przyprawimy i usmażymy. Najlepsze co możesz zrobić to dodać do niej troszkę warzyw i miodu, to doda smaku i sytości.

Następna potrawa to kasza jaglana na słodko, na pewno każdemu dziecku zasmakuje i na pewno będzie najedzone na dłuższy czas. Jako mama będziesz miała pewność że dziecko jada dobrze. Jeśli jednak nie masz dzieci to ta potrawa jest również dla ciebie. Słodkości każdy lubi,a co jeśli do tego mają być zdrowe? Przecież to marzenie!

Kasza jaglana jako dodatek do mięsa to chyba najpopularniejszy sposób jej przygotowania. Tak naprawdę można przygotować ją z każdym mięsem. Warto do tego zestawu dodać troszkę surówki czy mizerii, na pewno doda to troszkę smaku.

Sałata z kaszą gryczaną, coś oryginalnego ale na pewno bardzo dobrego.

Warzywa mrożone to zdrowy produkt?

Wbrew temu co szeroko można usłyszeć warzywa mrożone na pewno nie są produktami bezwartościowymi, mogą się okazać bardziej wartościowe w witamina niż warzywa leżące na marketowych półkach w czasie zimy.

Masowe mrożenie u producentów odbywa się w trakcie trwania sezonu na dane warzywo, dlaczego? Ponieważ wtedy dane warzywo jest najtańsze. Tak więc bezpośrednio po zbiorach przechodzi się do procesu mrożenia, który zachodzi w bardzo szybkim czasie w bardzo niskich temperatura , dzięki czemu warzywa nie tracą witamin i składników mineralnych.

Co gotować z warzyw mrożonych

To oczywista rzecz jednak należy pamiętać żeby lepiej nie kupować tych już przyprawionych ani nie przyprawiać ich żadnymi gotowcami. Zawsze najlepiej zrobić to samemu, wtedy mamy większą pewność co się tam dzieje i bardziej wiemy co jemy

Jakie warzywa mrożone kupować

Tak więc najlepiej kupować warzywa które już nie są w żadnym sosie. Tak jak wspomniałam wyżej najlepiej je samemu doprawić i przyrządzić. Często również takie warzywa to jedno wielkie oszustwo bo aby uaktywnić sam smak takich warzyw trzeba użyć właśnie sosu który jest w środku, a przecież właśnie tak nie powinno być. Warzywa mrożone same w sobie mają mieć smak.

Podsumowanie

Teraz wiemy, że to co drogie i z naklejką bio/fit czy eko nie musi być od razu dla nas zdrowe. Najzdrowsze jest to co sami przyrządzimy, co sami zrobimy. Produkty na wagę oraz te bez długich etykiet najlepiej się sprawdzą. Najlepszym z takich produktów jest kasza, nie dość że jest bardzo tania bo to tylko około 2 zł za kilogram, syta co jeszcze bardzo,ale to bardzo zdrowa. To samo można powiedzieć o mrożonych warzywach które czasem okazują się o wiele lepsze niż te które możemy kupić w markecie w czasie zimy. Wszystko musimy robić z głową, to co reklamowane i wychwalane nie musi być dobre i zdrowe, a tym bardziej nie musi zawierać żadnych dobrych i odżywczych składników.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here