Zapiekane warzywa to chyba jedno z prostych i szybszych rzeczy do wykonania. Wystarczy patelnia bądź piekarnik, trochę warzyw oraz przyprawy. Szybka robota a najesz się do syta z całą rodzinką. Poniżej kilka przepisów które na pewno przydadzą się jako pomysły na coraz to lepsze zapiekane warzywa.

Przepisy

Briami – czyli pieczona cukinia z ziemniakami po grecku

Składniki: 5 średnich cukinii, pokrojonych na 1/2 cm
plasterki.4 duże obrane ziemniaki, pokrojone na 1/2 cm plasterki,5 ząbków czosnku,2 średnie pomidory, pokrojone na ćwiartki,15dag parmezanu, pokrojonego w kostkę,1/3 szklanki oliwki,
4 łyżki wody,2 czubate łyżki świeżego oregano, pół łyżki świeżej mięty, posiekanej,
łyżka świeżej kolendry lub zielonej pietruszki,sól i pieprz,

Przygotowanie:Rozgrzać piekarnik do 220ºC. Wszystkie warzywa wsypać do dużego, żaroodpornego płaskiego naczynia. Wlać wodę, oliwkę i posypać ziołami i dość mocno przysmażyć sola i pieprzem. Dobrze wszystko razem wymieszać i piec około 1 1/2 godziny lub dłużej, mieszając od czasu do czasu, aby wszystkie warzywa ładnie się przyrumieniły. Grecy podają te zapiekankę z plastrem zimnego sera feta i chrupiąca bagietka. Wino jak najbardziej wskazane!

 

Lazania (lasagne) z cukinii i mielonego mięsa

Składniki:nadzienie:
1/2 kg mielonego mięsa drobionego (z kurczaka lub indyka)
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego (30%)
1 szklanka mleka (250 ml)
pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
1 łyżka suszonej bazylii
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 łyżeczka cukru

sos beszamelowy
1 łyżka masła
1 czubata łyżka pszennej mąki
2 szklanki zimnego mleka
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie: Obraną cebulę pokrój na cienkie piórka. Obrany ząbek czosnku pokrój na cienki plasterki. Natkę przebierz, usuń grube łodyżki, listki drobno posiekaj. Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki pasy – najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw. Plastry cukinii włóż do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego, lekko posól, skrop olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 8-10 minut – wyjmij, kiedy plastry cukinii zaczną się przypalać na brzegach.Ostaw do wystygnięcia. W garnku lub dużym rondlu rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól, smaż dwie minuty, cały czas mieszając, aż się lekko zeszkli. Dodaj czosnek, smaż jeszcze przez minutę. Do cebuli dodaj mielone mięso, smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając i rozbijając mięso na małe kawałki. Do mięsa dodaj koncentrat pomidorowy, natkę pietruszki, szklankę mleka, dopraw bazylią, solą, cukrem i pieprzem. Postaw na średnim małym ogniu i gotuj co jakiś mieszając przez 15-20 minut, aż mleko odparuje w połowie. Zestaw z ognia. Dodaj natkę pietruszki i wymieszaj. Przygotuj sos beszamelowy: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wymieszaj i smaż, energicznie mieszając przez minutę. Garnek zestaw z ognia, wlej zimne mleko, dokładnie wymieszaj. Postaw garnek na średnim ogniu i doprowadź sos do wrzenia, bardzo często mieszając. Zestaw z ognia, dopraw solą, pieprzem i gałką. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Wlej do niego kilka łyżek sosu beszamelowego, na nim ułóż warstwę cukinii, na niej ułóż warstwę nadzienia. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników – na górze niech będzie warstwa cukinii. Zapiekankę polej sosem beszamelowym i posyp tartą bułką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 30-35 minut, aż wierzch zacznie się ładnie rumienić. Podawaj z dużą ilością sałaty z sosem vinegret.

Babka ziemniaczana z cukinią

Składniki:1 i 1/2 kg ziemniaków nie rozpadających się podczas gotowania,2-3 cukinie o łącznej wadze około 1/2 kg,2 cebule,30 dag dobrej „wiejskiej” kiełbasy,2 jajka,
3 czubate łyżki pszennej mąki,2 łyżki oleju,3/4 szklanki mleka,świeżo zmielony czarny pieprz,sól,

Przygotowanie:Obraną cebulę pokrój na drobną koskę. Kiełbasę pokrój na kostę o boku około 1 cm. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę, lekko posól i smaż często mieszając na średnim ogniu przez 3-4 minuty, aż zacznie się szklić. Dodaj kiełbasę, zwiększa ogień i smaż często mieszając przez 2 minuty. Zestaw z ognia,Ziemniaki obierz, umyj. Cukinie umyj, osusz, odetnij końce. Mleko mocno podgrzej w rondelku – powinno się prawie zagotować. Ziemniaki zetrzyj w malakserze lub na tarce o dużych oczkach. Przełóż do miski, od razu wlej połowę gorącego mleka, wymieszaj, dodaj pozostałe mleko, ponownie wymieszaj. Cukinię zetrzyj na tych samych oczkach co ziemniaki, dodaj do ziemniaków. Odstaw na 10 minut, przyciśnij dużą łyżką, odlej (do zlewu) wytworzony płyn. Dodaj jajka, cebulę z kiełbasą, mąką, dopraw dużą ilością grubo zmielonego pieprzu i solą. Wymieszaj dokładnie. Masę przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Babka powinna mieć grubość 4-5 cm. Zrób łyżką „fale” na wierzchu babki – będzie dużo do chrupania 🙂 Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piecz przez 60 minut, następnie zwiększ temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze przez 20 minut, aż wierzch się pięknie zrumieni. Podawaj gorącą z sałatką z kiszonej kapusty lub z kiszonymi ogórkami. Świetnie smakuje także z kwaśną śmietaną lub zsiadłym mlekiem. Babka jest wspaniała na drugi dzień – pokrojona na cienki paski i podsmażona na małej ilości oleju.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here