Gotowanie na parze ma same zalety. Co najważniejsze jest to proste i nie wymaga szczególnych umiejętności a szczególnie kulinarnego doświadczenia. Dodatkowo jest to bardzo zdrowe, bo pozwala zachować wiele wartości odżywczych.4

Zalety

Co najważniejsze produkty na parze nie stykają się z wodą dzięki czemu nie zostają z nich wypłukane wartości składników odżywczych. Zachowuje nawet 50 procent wartości odżwyczych niż jeśli ugotujesz warzywa w wodzie. Bardzo ważne jest również to, że produkty nie tracą naturalnego aromatu a smak jest bardziej intensywny niż przy normalnym gotowaniu na wodzie. Warzywa dodatkowo gotując je na parze zachowują piękny kolor a dodatkowo są jędrne i sprężyste.

Co się nadaje?

Gotować na parze można tak naprawdę wszystko: ryż, kasze, warzywa (z wyjątkiem sałaty i pomidorów) oraz owoce takie jak jabłka czy gruszki. Jeśli chodzi o mięso to najlepiej aby to było mięso drobiowe, najlepiej się sprawdza. Również na parze warto gotować mięso ryby.

Jak gotować na parze?

Sama technika gotowania na parze jest bardzo ale to bardzo prosta. Nie wymaga żadnych wielkich dodatkowych nakładów jeśli chodzi o sprzęt. Nie masz parowaru to możesz gotować w płaskim, szerokim garnku lub woku. Tak naprawdę gotowanie zdrowego jedzenia nie zmusza Cię do tego aby mieć nie wiadomo jaki dobry sprzęt. To też nie jest wymówka aby nie jeść zdrowo i porządnie.

Na dno naczynia należy wlać wody od 2-3 cm. Gdy woda zacznie wrzeć do garnka włóż specjalną dziurkowaną wkładkę lub wiklinowy koszyczek z przyprawionymi produktami (jego dno nie powinno dotykać powierzchni wody) i przykryj garnek. Na dno wkładki warto włożyć liść kapusty pekińskiej, by produkty nie przywierały. Mięso i warzywa pokrój na mniejsze kawałki – dzięki temu skrócisz czas gotowania;ryby najlepiej gotować w postaci filetów. Mięso i ryby dobrze jest przyprawić ziołami (bazylią, pietruszką, tymiankiem, oregano, pieprzem),ryby– skropić sokiem z cytryny, limonki czy pomarańczy oraz oliwą.

Najważniejsze to to aby produktów gotowanych na parze nie wolno solić!

Wybór idealnego sprzętu

Jeśli często gotujesz na parze warto kupić wcześniej wspomniany parowar. Urządzenie takie składa się z: zbiornika na wodę, dwóch lub trzech ułożonych jeden na drugim pojemników na potrawy z dziurkowanym dnem oraz pokrywy. Dzięki temu że jest kilka pojemników można gotować naraz kilka rzeczy jak warzywa i mięso. Jednak należy pamiętać że produkty które gotują się dłużej najlepiej wkładać niżej.

Warzywa wcześniej zamrożone można od razu dodać do parowaru

Warto jeszcze wspomnieć że dobry parowar powinien mieć moc co najmniej 600-700 W, im większa moc tym krótszy czas gotowania. Jeszcze jedna ważna kwestia jeśli chodzi o parowar. Ważne aby miał pojemność 9-11 litrów oraz minutnik.

Przepisy na warzywa na parze

makaron z cukinii w sosie śmietanowo-serowym

Składniki:

małe cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg (5-7 sztuk)
1 szklanka (250 ml) słodkiej śmietanki 12%
10 dag sera pleśniowego (typu rokpol lub roquefort)
3 ząbki czosnku
1/2 łyżki masła
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
do podania:
świeżo starty parmezan
pomidorki koktajlowe

Przygotowanie:Umyte i osuszone cukinie pokrój na cienki plastry – najłatwiej zrobisz to za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw. Pierwsze plastry – czyli samą skórkę odrzuć, nie krój też środkowych pasków z nasionami – nie są wartościowe. Czosnek pokrój na cienkie plasterki. Ser pleśniowy pokrój na drobną kostkę. Cukinie ugotuj na parze przez 3-4 minuty – powinna pozostać jędrna i zachować swój kolor. Kiedy cukinia się gotuje, na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj czosnek, smaż mieszając przez pół minuty, aż lekko się zeszkli. Dodaj śmietankę, ser, dopraw pieprzem i solą. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia, zmniejsz płomień i gotuj na średnim ogniu, nie przerywając mieszania, aż ser się rozpuści. W tym momencie właśnie cukinia powinna być ugotowana – przełóż ją do sosu, wymieszaj dokładnie, odstaw na 2-3 minuty. Nakładaj porcje „makaronu” cukiniowego na talerze, udekoruj pomidorkami (jeśli są większe przekrój je na pół) i posyp startym parmezanem.

 

brokuły w śmietanie z marchewką

Składniki:

średnia główka brokułów
4 średnie marchewki
mała cebula
ząbek czosnku
duży kubek śmietany 18% (400 g)
2 łyżki sklarowanego masła
łyżeczka przyprawy curry
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
cukier
pół pęczka natki pietruszki

Przygotowanie:
Brokuły myję dokładnie, dzielę na małe różyczki, a grubsze części kroję w kostkę. Gotuję 5 minut na parze lub w wodzie z dodatkiem soli i cukru, po czym odcedzam.Marchew obieram i w całości gotuję w osolonej wodzie na półtwardo. Po ugotowaniu i przestudzeniu kroję ją w plasterki.Cebulę i czosnek obieram i drobno kroję. Siekam natkę pietruszki. W patelni rozgrzewam masło i szklę w nim cebulę i czosnek. Dodaję przyprawę curry i jeszcze chwilę smażę mieszając. Dokładam na patelnię brokuły i marchew, mieszam, zalewam śmietaną i duszę na małym ogniu aż śmietana lekko zgęstnieje. Potrawę przyprawiam solą i pieprzem, posypuję natką pietruszki i podaję.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here