Jeszcze niedawno na polskim grillu piekło się tylko mięso, jednak to się zmienia, teraz stają się również popularne warzywa grillowanie, co nikogo nie powinno zaskoczyć w dobie zdrowego odżywiania i dbania o swoją sylwetkę. Organizowanie więc grilla w gronie znajomych czy najbliższych nie musi się tylko wiązać z tym, że jemy tłuste, grillowanie mięso. Każdy może więc znaleźć coś dla siebie. Nawet osoby które nie jedzą tego mięsa.

Jak je przygotować

Przygotowanie warzyw do grillowana nie jest trudne ani czasochłonne. To chyba największy tego atut. Sam proces pieczenia nie jest czasochłonny ani trudny, więc tak naprawdę jest to bardzo łatwe. Ponadto można wykorzystać prawie wszystkie warzywa dostępne na rynku. Nie ma żadnych ograniczeń co do pomysłowości i eksperymentowania tylko należy zapoznać się dokładnie z danym warzywem.

Warzywa przed grillowaniem trzeba odpowiednio przygotować, jest to bardzo ważne w dalszym pieczeniu. Należy je umyć dokładnie i oczyścić z niepotrzebnych fragmentów. Można je również odpowiednio przyprawić do smaku. Warto przygotować specjalną marynatę która nada apetyczny aromat i niesamowity smak. Z reguły nie grilluje się warzyw w całości chyba że jest to kolba kukurydzy bądź drobne warzywa. Warto więc przekroić na pół cukinie, a bakłażana najlepiej pokroić na kilka kawałeczków. Im mniejsze kawałeczki tym szybciej dane warzywo będzie grillowane i będziemy mieli większą kontrole nad tym co się dzieje, grillując całe warzywo niestety nie możemy zobaczyć co się dzieje w samym jego środku.

Przepisy

Warzywa to na pewno nowość na naszych grillach więc mamy duże pole do popisu pod względem przepisów. Więc niesamowite połączenie warzyw z mięsem bądź różnych smaków- to wszystko zależy od nas i naszej fantazji. Można więc podać warzywa jako samodzielne danie, można stworzyć bukiet ale również warzywa grillowane mogą być jedynie dodatkiem do grillowanego mięsa. Warzywa warto też nadziać mięsem, to zupełnie coś innego a na pewno zaskoczy naszych gości czy rodzinkę.

Grill na elegancko

Aktualnie spotkanie przy grillu to nie tylko przyjęcie barbecue ale już lunch a nawet kolacja. Takie danie może być też dobre na spotkania biznesowe. Należy jednak zwrócić uwagę na to aby wszystko wyglądało elegancko, zaczynając od ładnych krzeseł i stołu kończąc na ładnym wyglądzie naszego jedzenia. Takie spotkanie może być naprawdę pyszne i wykwintne.

Czas grillowania warzyw

Zanim jednak kogoś zaprosimy wypadało by wiedzieć ile dane warzywo należy grillować, bo chyba nikt nie chce zjeść surowego bądź przypalonego jedzenia. Tak więc bakłażan najlepiej grillować od 5 do 8 minut, pieczarki jednak potrzebują więcej czasu, nawet do 12 minut grillowania. Koper włoski jak i ziemniaki potrzebują tyle samo, czyli od 10 do 15 minut. Czosnek to jakieś 8-10 minut, a warzywa dyniowate to 5-7 minut. Por który jest jeszcze mało spotykany jako grillowany powinno się grillować 12-15 minut. Papryka jak i radicchio to czas grillowania 6-8 minut.

Szparagi potrzebują 8-10 minut, pomidory 6-8 minut, a cukinia od 4 do 8 minut.

Przepis na początek

Właśnie na początek powinno się znać choć jeden przepis na dobrze zrobione warzywa na grillu. Poniżej więc przepis na szparagi z grilla z rukolą i parmezanem.

Składniki: 24 zielone szparagi, 1 łyżeczka oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, sół, pieprz, 175 g rukoli, pęczek bazylii, 75 g świeżego startego parmezanu.

Przyrządzenie: Szparagi należy obrać na dolnej 1/3 długości pędów i odkroić zdrewniałe końce. Następnie posmarować je cienko oliwą i ułożyć na ruszcie grilla. Najlepiej grillować przez 2-3 minuty w średniej temperaturze, w tym czasie raz je odwrócić. Rukole i listki bazylii umyć i otrząsnąć z wody i wymieszać z szparagami. Tuż przed podaniem najlepiej udekorować wiórkami parmezanu.

Drugi przepis

Warto również wspomnieć o tym przepisie, który na pewno zaskoczy wszystkich gości którzy zjawią się na tej uczcie: sałata z grillowanymi warzywami i serem feta

Warzywa: bakłażan, średnia cebula, papryka, 6 pieczarek, czerwona cebula, 4 łyzki oliwy, łyżka soku z cytryny, pieprz, sól, pół pęczka posiekanej pietruszki, 200g sera feta

Przygotowanie: Warzywa wszystkie należy odpowiednio w kosteczkę pokroić. Następnie wkładamy wszystkie do sporej miski. W miseczce mieszamy je z oliwą, solą, pieprzem i sokiem. Mieszamy bardzo dokładnie z warzywami. Warzywa kładziemy na grillu, co jakiś czas je obracając, gdy już będą podsmażone ściągamy je z grilla. Warto je teraz ułożyć na dużym półmisku, posypujemy pokruszonym serem i zieleniną.

Jaki widać warzywa z grilla to prosta i szybka robota. Nie trzeba dużo przygotowania oraz umiejętności aby uzyskać zachwycające danie. Proste danie bez dużych wydatków, a co na pewno bardzo zaskakujące, gdyż warzywa grillowane nie są jeszcze bardzo popularne. Warto również zauważyć jeszcze że warzywa grillowane na pewno są dużo zdrowsze, mniej tłuste i mniej kaloryczne niż mięso bądź kiełbasa którą tak bardzo lubimy grillować. Tak więc grille w dłoń i grillujmy warzywa!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here