Warzywa korzeniowe odgrywają bardzo dużą role w naszym życiu. Pojawiają się niemal w każdej kuchni. Najciekawsze jest to, że możemy je znaleźć w niej cały rok. Nie są więc one produktami sezonowymi. Marchew czy burak to najpopularniejsi przedstawiciele tego gatunku.

Charakterystyka

warzywa korzeniowe to grupa roślin pochodząca z różnych rodzin. Takie gatunki jak pietruszka czy marchew należą do rodziny baldaszkowatych. Tymczasem popularny burak ćwikłowy reprezentuje już grupę komosowatych. Możemy więc zauważyć bardzo duże zróżnicowanie. Oczywiście każdy z tej rodziny posiada cechy wspólne. Jedną z głównych wspólnych cech jest to że są to rośliny dwuletnie oraz to że w danej roślinie jadalną częścią są korzenie spichrzowe.

Oprócz wspomnianej marchwi, pietruszki i buraka popularnością cieszy się seler korzeniowy i pasternak zwyczajny. Rodziny takie zazwyczaj hoduje się siewu bezpośrednio do gruntu. Jedynym wyjątkiem jest tu seler korzeniowy, który jest uprawiany z rozsady.

Warzywa korzeniowe są bardzo tolerancyjne w stosunku do gleby. Wyrosną w wielu podłożach, lecz mają swoje ulubione mieszanki. Najlepsza dla nich ziemia jest dość żyzna, przepuszczalna i stale lekko wilgotna. Dlatego też te rodzaje warzyw należy uprawiać w drugim roku po oborniku Wyjątkiem jest seler, on powinien być sadzony w pierwszym roku po oborniku. Ten opis nie będzie pełny bez wspomnienia o płodozmianie. Korzenne bardzo dobrze rosną po warzyw dyniowatych oraz kapustnych.

Jadalne rośliny korzenne powinny rozwijać się na nasłonecznionych stanowiskach. Ich wymagania cieplne są zróżnicowane. Marchew i burak ćwikłowy niezbyt dobrze znoszą spadki temperatur poniżej 0. Tymczasem na pietruszce i selerze takie wahania nie robią dużego wrażenia. Pietruszka może nawet zimować w gruncie. Ważne jest też to, że korzeniowe wykazują duże zapotrzebowanie na wodę. Nie można dopuszczać do przesuszenia. W przeciwnym razie jadalne części warzyw będą się rozwidlać.

Popularne warzywa

Wymieniając rośliny korzenne należy wspomnieć o pewnej kwestii. Otóż warzywa bulwiaste są do nich bardzo podobne. Jadalna część warzyw znajduje się pod ziemią. Jednak bulwy to nieco inne korzenie przekształcone w formę. Zdarza się więc tak, że niektóre gatunki roślin zaliczone są do obu grup.

Marchew ta najpopularniejsza z warzyw korzennych jest uprawia w ogrodach oraz przydomowych ogródkach. Zawiera dużą ilość karotenu oraz węglowodanów. Bogata jest również w witaminę C, błonnik oraz kwas foliowy.

Następnym popularnym warzywem korzennym jest burak ćwikłowy. Często sprawdza się jako baza do surówek czy zup. Największą jego zaletą jest że wzmacnia on układ krwionośny. Zawiera również szereg witamin między innymi C,A,E i K.

Ostatnim najbardziej popularnym warzywem jest pietruszka korzeniowa. Jest bardzo prosta w uprawie. To białe warzywo działa dobrze na nasz układ pokarmowy. Podobnym warzywem jest również seler naciowy. W kuchni może zastąpić z wielkim powodzeniem sól oraz jest bardzo niskokaloryczny. Seler pomaga w leczeniu nadciśnienia oraz zapaleń stawów.

W ostatnim czasie pojawiła się w naszym kraju bardzo dużo ilość nowych warzyw korzeniowych. Tu na pewno wyróżnia się topinambur. Coraz częściej jest warzywem wykorzystywanym w naszej kuchni. Ta roślina obniża cholesterol ale także obniża ciśnienie krwi. Następnym coraz częstszym warzywem korzeniowym w naszym kraju są bataty. Zawierają one mnóstwo pożytecznych składników takich jak magnez, fosfor czy potas.

 

Przepisy

Pieczone warzywa korzeniowe z miodem, imbirem i sezamem

 

Składniki:4 średnie buraki,4 średnie ziemniaki do pieczenia,5 topinamburów,2 marchewki,pietruszka,pół selera,3 łyżki oliwy z oliwek, kilka gałązek: kopru,mięty, naci pietruszki,duża łyżka miodu,2-3 łyżki sosu sojowego,2 łyżki białego sezamu,sok z ½ limonki,

Przygotowanie:
Nastawić piekarnik na 200°C.

Warzywa obrać, opłukać i pokroić na dowolne kawałki. Najpierw na dużą blachę do pieczenia wyłożyć buraki. Skropić oliwą z oliwek i dokładnie wymieszać, tak aby oliwa otoczyła warzywa. Włożyć do piekarnika i piec ok. 50 minut. Co 15 minut potrząsać blachą, aby buraki równomiernie się piekły.

Po tym czasie dodać, uprzednio naoliwione, pozostałe warzywa. Obsypać solą i pieprzem. Piec ok. godziny, co kwadrans potrząsając blachą. Gdy warzywa będą miękkie i gdzieniegdzie przypieczone, wyjąć z piekarnika, polać płynnym miodem, obsypać tartym imbirem i wstawić po raz ostatni do pieca na 5-10 minut.

Warzywa obsypać prażonym na suchej patelni sezamem oraz niewielką ilością ziół. Można dodatkowo skropić sokiem z limonki.

 

Warzywa korzeniowe z curry

 

Składniki:2 duże marchewki,2 duże pietruszki,opcjonalnie 1 podłużny burak,100 ml wody,1 łyżka masła klarowanego (w wersji wegańskiej 1 łyżka oleju kokosowego + 2 łyżki mleka kokosowego),przyprawy jak niżej lub bezglutenowa mieszanka curry dla leniwych

Przygotowanie:Warzywa obieramy i tniemy obieraczką aby uzyskać wstążki. Możemy użyć spiromatu (tarki spiralnej) jeśli chcemy by warzywa miały formę nitek.

Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2 minut a następnie odkładamy na talerz.

Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (lub olej kokosowy) i dodajemy przyprawy. Smażymy chwilę mieszając, tak aby wszystkie składniki się połączyły (w wersji wegańskiej na koniec dodajemy jeszcze mleko kokosowe i znów mieszamy) do powstałej masy dodajemy warzywa i smażymy ok 2 minut. Cały czas mieszamy, tak, żeby przyprawy dobrze wymieszały się z warzywami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here