Wchodząc do sklepu, niezależnie czy jest to duża sieć hipermarketów, czy tez może mały osiedlowy sklepik w którym robimy codzienne zakupy, z całą pewnością wybór mamy po prostu przeogromny. Czasami naprawdę ciężko jest się zdecydować na jeden konkretny produkt. Często też idąc do sklepu z określoną listą zakupów, do domu wracamy z kilkoma siatkami rzeczy, których na tej naszej, wcześniej przygotowanej liście zakupów nie było. Nie ma co ukrywać, w porównaniu do ubiegłych lat, dzisiaj sklepy są naprawdę dobrze wyposażone, czasami aż zanadto, więc bardzo ciężko jest wybrać odpowiednio. Wystarczy wziąć jako przykład warzywa. Dzisiaj już niemal w większości sklepów, by chcemy kupić pomidory mamy do wyboru nie dość, że bardzo dużą liczbę odmian, to jeszcze musimy podjąć decyzję czy kupimy pomidory „zwykłe” czy też może, zazwyczaj nieco droższe, ekologiczne bio pomidory. Niektórzy śmieją się w duchu z faktu, iż zwykłe pomidory nie są ekologiczne oraz bio, ale niestety taka jest prawda.


Pomidor pomidorowi nie równy


Fakt, iż dwa podobnie wyglądające produkty, z których jeden jest, a drugi nie, określany mianem ekologicznego, może naprawdę dziwić. Szczególnie jeśli mowa o warzywach, jaka jest więc różnica czy kupimy zwykłe, czy też może ekologiczne bio pomidory, skoro nie da się w żaden sposób całkowicie sztucznie wyhodować pomidora. Każdy przecież jest w jakimś stopniu naturalny. Jest w tym nieco prawdy, ale ta, jak to zwykle bywa, leży gdzieś pośrodku. Zacznijmy od tego, że zwykłe pomidory, jak i też szereg innych produktów na etykietach których nie znajdziemy napisu ekologiczne czy chociażby bio, dostarczane są do sklepów przez zazwyczaj wielkich producentów, których produkcja jest naprawdę duża. W swojej pracy wykorzystują oni o wiele bardziej efektywne od pracy ludzkich rąk maszyny do których to obsługi wystarczy zatrudnić jedną lub dwie osoby (być może więcej, jeśli praca odbywa się na zmiany), zawsze jest to o wiele większa wydajność przy utrzymaniu niższych kosztów. Dodatkowo, biorąc pod uwagę naprawdę dużą konkurencje, producent musi ciąć koszty na wiele różnych sposobów, by jego produkt nie był zbyt drogi. Najdroższego produktu przecież nie kupiłoby zbyt wiele osób. (oprócz tego każdy chce na produkcie zarobić, więc każdy kto ma z nim styczność, producent, hurtownik oraz sklep nakładają na niego swoje marże). Nie licząc już kwestii podatków i szeregu innych kosztów jakie musi ponieść producent, by wyprodukowany przez niego towar pojawił się na sklepowych półkach i mógł znaleźć nabywcę. Produkt musi być również wytrzymały, tak by zniósł drogę od producenta, poprzez dostawcę, aż do sklepu, dodatkowo zaś musi na półkach sklepowych przeleżeć nierzadko kilka dni i to w stanie niemalże idealnym, zanim znajdzie on ostatecznego odbiorcę. Pomidor taki jest więc faszerowany różnego rodzaju chemią. Zaczynając już od najwcześniejszej fazy wzrostu nawożony jest nawozami produkcji chemicznej, zaś gleba w której ten rośnie jest naszpikowana wręcz odczynnikami chemicznymi, tak by plony były jak najbardziej obfite i nic im nie zagrażało. Po zjedzeniu tego typu pomidora nic nam się nie stanie (być może pozostanie niesmak, że nie był on zbyt dobry, a na pewno nie taki jakie pomidory pamiętamy z dzieciństwa), jednakże badania jasno i nieubłaganie mówią nam, że długotrwałe i regularne spożywanie tak wyprodukowanej żywności może mieć po latach zgubny wpływ na stan naszego zdrowia.


Ekologiczne bio pomidory są po prostu naturalne


W przeciwieństwie do często faszerowanych już od najwcześniejszej fazy rozwoju, chemią pomidorów, ekologiczne bio pomidory są naprawdę zdrowe. Producent musi spełnić szereg wymogów i zasad, które określone są w rozmaitych aktach prawnych, by móc nazywać swoją uprawę, a nieco później gotowy produkt, produktem prawdziwie ekologicznym. Podczas produkcji ekologicznej nie ma nawet najmniejszego miejsca na odczynniki chemiczne czy prace maszyn. Nie ma tutaj również miejsca na gotowe półprodukty, co jest szczególnie ważne, jeśli często kupujemy żywność przetworzoną, na przykład jakiś sos czy gotowe danie. Te produkty, oznaczone jako ekologiczne, są po prostu w pełni naturalne. Producent produktów ekologicznych musi być samowystarczalny, w gospodarstwie ekologicznym można używać jedynie pracy własnych rąk, a użyźnianie gleby i nawożenie plonów odbywa się tylko i wyłącznie z pomocą naturalnych metod i składników. Wszystko to jest dokładnie pilnowane i kontrolowane, dzięki czemu kupując ekologiczne bio pomidory mamy stu procentową pewność, że zostały one wyhodowane w stu procentach naturalnie, bez zbędnego dodatku chemii. Jak nie trudno się domyśleć tak wyprodukowany pomidor jest po prostu zdrowszy. Słowo wyprodukowany jest w tym przypadku bardzo nietrafionym stwierdzeniem, o tym możemy mówić, gdy mamy do czynienia z dużymi halami produkcyjnymi, w przypadku produktów ekologicznych, wszystkie produkty są po prostu hodowane i to w bardzo zbliżony sposób do tego, jak robiło się to od wielu lat.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here