Nie od dziś wiadomo, że produkcja żywności, ta najbardziej powszechna pozostawia wiele do życzenia. Nie jest to jakieś przełomowe odkrycie. Wystarczy po prostu spróbować. Zazwyczaj, gdy nachodzi nas ochota na jakiś słodki owoc, przypominamy sobie lata dzieciństwa, gdy mogliśmy dla przykładu zerwać u babci w ogródku świeżą truskawkę, opłukać ją wodą ze studni i po prostu zjeść. Słodyczy i aromatu nie było końca. Dziś choćbyśmy kilka dni spędzili biegając po sklepach i szukając takiego właśnie owocu możemy się naprawdę srodze zawieść. Ciężko jest odnaleźć ten smak, choć szczerze trzeba przyznać, wybór, nawet w tych małych sklepach jest aktualnie przeogromny, dlaczego tak jest? Dopiero w momencie, gdy sięgamy po ekologiczna bio banany czujemy ten prawdziwy smak. Smak którego tak długo szukaliśmy i smak za który po prostu musieliśmy dopłacić.

Odp

owiedz jest prosta


Producenci żywności nie mają łatwego życia. Nie, żeby usprawiedliwiało to ich nie do końca uczciwe praktyki, ale fakt faktem, konkurencja nie śpi. Z tygodnia na tydzień w sklepach można zauważyć coraz to bardziej innowacyjne pomysły na reklamę danego produktu. Telewizja, prasa, radio czy chociażby internet, a nawet plakaty na ulicach namawiają nas do zakupu tego jednego konkretnego produktu, najlepiej w określonym przez daną reklamę sklepie. Ciężko jest się zdecydować. Niezależnie na jak drogi produkt byśmy się nie zdecydowali, nie zawsze znajdziemy to do czego tak rzewnie sięgamy pamięcią przypominając sobie smaki dzieciństwa. Dlaczego tak jest? Odpowiedź na to pytanie mogliście znaleźć już na początku tego akapitu. Mowa tutaj oczywiście o nie do końca uczciwych, żeby nie napisać niecnych praktykach większości producentów żywności. Zacznijmy od tego, że produkt nie może być zbyt drogi. Wiadomo, nie musi być on najtańszy, ale jeśli producent przeszarżuje z ceną i ta będzie kilkukrotnie wyższa od produktu konkurencji, zdecyduje się na niego o wiele mniej osób niż na konkurencyjny produkt. Dodatkowo przecież nie cały przychód z produktu jest czystym dochodem producenta. W cenie danego produktu mieści się zarówno marża sklepu, marża hurtownika, jak i marża producenta, jak i koszta produkcji, koszta opakowania oraz oczywiście koszta reklamy. Trzeba przecież dotrzeć z produktem do jak największej liczby osób. Dlatego też koszta te są ograniczane już podczas produkcji. Aktualne czasy bardzo temu sprzyjają. Już nie trzeba zatrudniać wielu osób do produkcji, wystarczy jedna czy dwie osoby, które obsłużą maszynę o wiele bardziej wydajną niż cały tabun ludzi. Dodatkowo producent szuka oszczędności na samych składnikach, nawet jeśli półprodukty tworzy sam, to skupuje on na przykład warzywa po cenach hurtowych, zaś w produkcji używa on często tańszych i łatwiej dostępnych chemicznych zamienników, które wpływają na datę ważności produktu do spożycia, czy na jego smak. Są to praktyki powszechnie stosowane podczas produkcji żywności i nie ważne jakbyśmy się z nimi nie zgadzali, podejście to raczej szybko nie ulegnie zmianom. Ludzie też nie chcą płacić za jedzenie zbyt wiele, więc producentom jest to na rękę. Niechętnie jest to przez producentów regularnej żywności przyznawane, ale wszelkie środki chemiczne dodawane do żywności podczas jej produkcji mają, co udowodniło do dzisiejszego dnia naprawdę wiele niezależnych badań, zgubny wpływ na zdrowie konsumenta, szczególnie, jeśli spożywa on takie produkty przez wiele lat regularnie.


Pełna smaku, zdrowa ekologiczna żywność


Dlaczego jednak ekologiczna bio banany smakują o wiele lepiej niż banany, które nie są oznaczone jako produkty ekologiczne? Jest to związane z kwestią tego, iż produkcja ekologiczna jest ograniczana różnego rodzaju normami i nakazami, które określają w jaki sposób ta powinna się odbywać. Podczas produkcji ekologicznej nie ma możliwości korzystania z tańszych półproduktów, gospodarstwo ekologiczne powinno być samowystarczalne, wszystkie półprodukty musi wytworzyć samo. Ekologiczna bio banany jak sama nazwa wskazuje pochodzą z plantacji ekologicznej, a aby plantacja mogła nosić miano ekologicznej musi dostosować się do zasad, które określane są w rozmaitych przepisach prawnych. Z całą pewnością podczas takiej produkcji nie można używać żadnych odczynników chemicznych, ani substancji konserwujących. Dodatkowo wszelkie nawozy muszą być pochodzenia organicznego, czyli w pełni naturalne. Raz zdobyty certyfikat poświadczający uprawę ekologiczną nie jest nadany na wieczność, a kontrole przeprowadzane są nie tylko często, ale i co najważniejsze regularnie i niezwykle skrupulatnie. Dzięki temu kupując ekologiczna bio banany mamy stu procentową pewność, że są to owoce o najwyższej dostępnej na rynku jakości. Zwykłe banany nie mogą nawet z nimi w żaden sposób konkurować, zarówno pod względem ich smaku, jak i oczywiście wpływu na nasze zdrowie. Należy więc wspierać produkty ekologiczne, takie jak ekologiczna bio banany ponieważ to dzięki nim możemy nie tylko przypomnieć sobie prawdziwie naturalne smaki, ale i dostarczać do naszego organizmu w pełni naturalne, zdrowe produkty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here