Mogłoby się wydawać, że kiedyś wszystko było prostsze. Owszem, w sklepach był mniejszy wybór, ale to co było potrzebne, bez problemu można było dostać. Teraz wybór jest większy, ale tak po prawdzie trudno się na coś konkretnego zdecydować. Mowa tu nie tylko o dobrach mających zapewnić nam chociażby rozrywkę, czy ułatwić życie codzienne, ale również i o dobrach, które są nam potrzebne abyśmy w ogóle mogli funkcjonować, czyli między innymi o żywności. Kiedyś zdrowa, naturalna żywność była niemal na każdym kroku, owoce i warzywa kupowało się głównie na rynku, ale i te ze sklepów były pełne smaku, dziś wybór jest trzy razy większy, jednak ostatecznie produkt nie jest już tak smaczny, na jaki wygląda. Producenci chcą produkować jak najmniejszym kosztem, a dodatkowo produkty muszą mieć długą datę ważności, jesteśmy przecież społeczeństwem strasznie zabieganym, zapracowanym i czasami zakupy, które zrobimy na wieczór, jemy dopiero rano i to dwa dni później, wcześniej po prostu stołując się na mieście. Dlatego też nie ma co się dziwić, że wszystkim nam zależy, aby żywność którą kupujemy była to zdrowa żywność.

Dlaczego zazwyczaj gotowe produkty są niezdrowe?

Zdrowa żywność jest hasłem, które odnajdziemy niemal w każdym sklepie. Niezależnie od tego czy wchodzimy po mniejsze zakupy na kolację do osiedlowego sklepiku, czy wybieramy się do dużego marketu na większe, cotygodniowe zakupy. Z całą pewnością w pewnym momencie miniemy dział określony mianem „zdrowa żywność”. Często bezsprzecznie kojarzy nam się on z działem żywności ekologicznej i niemniej często jest on z nim połączony w sklepach. Niestety, stwierdzenie „zdrowa żywność” niekoniecznie oznacza to samo co „żywność ekologiczna”. Inaczej niż lata temu, hasło zdrowa żywność, jest dzisiaj poniekąd chwytem marketingowym. Wiadomo przecież, że żaden produkt, który zostaje sprzedawany ludziom do spożycia, nie może być całkowicie niezdrowy, więc producenci ośmieleni faktem, iż żywność ekologiczna, która bardzo często kojarzy się z hasłem zdrowa żywność, bije z roku na rok coraz to większe rekordy popularności i sprzedaży, zaczęli ozdabiać swoje nieekologiczne produkty tym właśnie hasłem. Dlaczego jednak nie każda żywność jest tak naprawdę zdrowa? Oczywiście żaden produkt nie może wywoływać u nas negatywnych objawów po jednorazowym spożyciu. Jednak weźmy pod uwagę fakt, iż produkty, które czasami tygodniami leżą na półkach sklepowych i cały czas wyglądają równie dobrze co na początku, nie mogą być do końca naturalne. I wcale tak nie jest. Podczas produkcji żywności producenci korzystają z wielu różnych środków chemicznych, takich jak pestycydy, ulepszacze zapachu oraz smaku, a także konserwanty, które wpływają na to, że produkt jest dłużej dobry do spożycia. W przypadku, co wykazują badania, gdy spożywamy dany przetworzony produkt regularnie przez dłuższy czas, może on zacząć wywoływać w naszym organizmie stany chorobowe, chociażby takie jak wzmożone alergie. Niektóre środki chemiczne stosowane przy produkcji żywności mogą nawet wspomóc rozwijanie się w naszym organizmie nowotworu.

Jak odpowiednio wybrać prawdziwą, zdrową żywność

Nie ma się co dziwić ludziom, którzy chcą dłużej cieszyć się pełnią sił i zdrowiem, przez co decydują się na zakup produktów oznaczonych hasłem „zdrowa żywność”. Warto jednak wybierać te produkty świadomie. Po pierwsze, mając wiedzę, że określenie zdrowa żywność w dzisiejszych czasach najczęściej bywa jedynie hasłem reklamowym, warto dowiedzieć się jakie hasła gwarantują nam prawdziwie zdrową żywność. Takimi hasłami są „eko”, „bio” oraz „organic”. Aby móc umieścić takie właśnie hasła na etykiecie swojego produktu, producenci muszą przejść szereg kontroli oraz sprostać wielu przepisom, normom oraz odgórnie nałożonym na nich wymaganiom. A te po prawdzie nie są wcale tak łatwe do zdobycia. Należy również wiedzieć, iż fakt, że producent raz przejdzie długą drogę, by móc szczycić się produkcją żywności ekologicznej nie oznacza, że parę lat później nadal może korzystać z tego właśnie hasła i unijnego logotypu ekoliścia. Kontrole w gospodarstwach ekologicznych prowadzone są przynajmniej raz do roku, tak aby konsument miał stu procentową pewność, że producent nie zmienił swojego postępowania, a certyfikat nie jest już ważny. Wiadomo też, że nie zawsze możemy pozwolić sobie na to, by kupować jedynie produkty ekologiczne, które z reguły bywają nieco droższe od tych mniej ekologicznych zamienników. Nie dajmy się jednak zwariować, fakt, że raz na jakiś czas spożyjemy produkt bez specjalnego oznakowania nie sprawi, że od razu będziemy poważnie chorzy. Wystarczy, że wymienimy składniki naszych ulubionych potraw, które najczęściej spożywamy, na te co do których mamy pewność, że pochodzą one z gospodarstwa ekologicznego, a po niedługim czasie z całą pewnością odczujemy znaczną poprawę naszego stanu zdrowia. Prawdziwie zdrowa żywność wcale nie jest niedostępna i nie musimy wydawać na nią majątku, wystarczy po prostu do zakupów podejść z głową i nie dać nabrać się na zwykłe hasła reklamowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here