Nie od dziś wiadomo, że największe porcje minerałów i witamin jakie możemy dostarczyć do naszego organizmu dostarczamy z jedzeniem warzyw oraz owoców. Nic w tym dziwnego, te niepozorne rośliny mają naprawdę wielką moc. Szczególnie ważną dla tych osób, które chcą przez długie lata cieszyć się pełnym zdrowiem oraz dobrą kondycją, zarówno psychiczną, jak i fizyczną. Wszak to co spożywamy ma największy wpływ na stan naszego zdrowia. Nic więc dziwnego, że bardzo często sięgamy więc po warzywa i owoce robiąc zakupy, niezależnie od tego czy robimy je w dużych sklepach spożywczych, czy w malutkich osiedlowych sklepikach. Czasami możemy jednak odnieść wrażenie, że spożywane przez nas owoce i warzywa nie do końca smakują tak jak powinny, ale czy to nie tylko zwykłe złudzenie? Może nam się jedynie wydaje. Otóż, nie do końca.

Należy odpowiedzialnie wybierać


Zdecydowaliśmy się na włączenie do naszej diety większej ilości owoców oraz warzyw, wszak dostarczanie do organizmu witamin jest bardzo ważne, a gdzie znajdziemy ich w naturalny sposób więcej niż w warzywach, prawda? Świetnie, jednak tkwi w tym mały haczyk, a dokładniej znajdziemy go w słowie naturalny. Warzywa krzyżowe, które kupujemy z reguły w sklepie bardzo często jedynie z pozoru są tak naprawdę zdrowe. Otóż, niezależne badania od lat wskazują jasno, że spożywanie produktów wyprodukowanych z dodatkami chemicznymi nie jest do końca zdrowe i gdy będziemy robili to przez długie lata i dosyć regularnie możemy nabawić się niemałych kłopotów z naszym zdrowiem, zaczynając od wywołania stanów alergicznych, kończąc na niektórych przypadkach wywołujących zmiany nowotworowe. Straszne, prawda? Tylko w jaki sposób warzywa mogą być tworzone z dodatkiem chemii, czy wszystko co jemy od początku do końca jest sztuczne? Nie, nie do końca. Nie jest też tak, że gdy raz zjemy takie warzywo ze sklepu z całą pewnością się rozchorujemy, jednak nikogo nie trzeba przekonywać, że chemiczne dodatki nie są zbyt zdrowe, prawda? Dostają się one do kupowanych przez nas warzyw już od samego początku ich produkcji. Wyobraźmy sobie wielką halę produkcyjną, gdzie hodowane są warzywa, które później trafiają na nasz talerz. Aby plony były jak najbardziej obfite, czyli jak najbardziej opłacalne dla producenta użyźnia on ziemię środkami chemicznymi. Oczywiście, mógłby to zrobić naturalnymi sposobami, takimi jak od wielu wieków radzili sobie rolnicy, jednak on produkuje w ilościach hurtowych, musi więc zmniejszać koszta produkcji, by produkt (obłożony dodatkowo marżami, podatkami, chęcią zarobku na nim niemal każdego kto ma z nim styczność przed ostatecznym konsumentem), nie był zbyt drogi. Owszem, nie musi być najtańszy, ale nie może być też kilkukrotnie droższy niż produkty konkurencyjne, nikt by ich wtedy nie chciał kupować. Aby więc zmniejszać koszta produkcji stosuje się zamienniki chemiczne, które są o wiele łatwiejsze i tańsze w zdobyciu, no i ich działanie jest o wiele bardziej efektywne niż znane do tej pory sposoby naturalne. Dodatkowo nasze warzywo już od najwcześniejszej fazy wzrostu nawożone jest nawozami z dodatkiem chemii, do tego dochodzą wszelkie natryski, zawierające również płynne konserwanty. Droga takiego warzywa od hali produkcyjnej do sklepu, a jeszcze później na nasz talerz jest bardzo długa. Szczególnie, jeśli produkt jest sprowadzany zza granicy. Stąd też w warzywach, które kupujemy w sklepach tak duża obecność składników chemicznych. Na szczęście w opozycji do tego typu dużych produkcji stają, najczęściej o wiele mniejsze gospodarstwa ekologiczne. To właśnie producenci ekologiczni z własnej woli starają się o certyfikat poświadczający dostosowanie produkcji chociażby warzyw krzyżowych do zasad produkcji ekologicznej, które to zasady jasno i klarownie określane są przez rozmaite akty prawne. Wiąże się to z faktem, iż w warzywach produkcji ekologicznej nie znajdziemy ani grama zbędnej, dodatkowej chemii, a do produkcji używano jedynie pracy własnych, ludzkich rąk. Produkty te są więc wytwarzane zupełnie naturalnymi metodami, dzięki czemu są w stu procentach zdrowe.


Słów nieco o warzywach krzyżowych


Skoro wiemy już jak wybierać odpowiednie produkty powinniśmy dowiedzieć się jakie ekologiczne warzywa będą dla nas najlepsze. Przecież każde warzywo ma swoje własne cechy i działanie. Otóż niezwykle ciekawe i bardzo zbawienne dla naszego zdrowia wydają się tu tak zwane warzywa krzyżowe. Do grona tych warzyw zalicza się rośliny z rzędu kapustowców. Jeśli i to nic Wam nie mówi to śmiało mogę tu wymienić brokuły, kalafior, brukselkę, jarmuż, wszelkie rodzaje kapusty, rzodkiewki, gorczyca, chrzan, rzepa oraz rzepak. Warzywa krzyżowe mogą pochwalić się niezwykle wysokimi wartościami odżywczymi. Są one bogatym źródłem białka oraz błonnika. W ich składzie nie zabrakło również takich witamin jak witamina
C, witamina B, witamina K, witamina A czy kwas foliowy oraz wiele składników mineralnych takich jak między innymi potas. Aby więc móc dostarczyć te wszystkie zbawienne składniki do naszego organizmu wybierajmy warzywa pochodzenia produkcji ekologicznej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here