Od wielu lat zauważa się wzrost świadomości konsumentów. Ludzie nie kupują już produktów w sklepach jak leci i pomimo ogromnego wyboru (w porównaniu do chociażby stanu rzeczy sprzed kilkunastu lat, kiedy w sklepach świeciły pustki na półkach) coraz większa liczba osób decyduje się dłużej zastanowić zanim kupi konkretny produkt. Jest to oczywiście bardzo dobra informacja. Wiąże się to z faktem, iż każdy z nas z oczywistych powodów chce przecież przez długie lata cieszyć się znakomitym zdrowiem, zarówno psychicznym, jaki fizycznym oraz pełnią sił, a to co spożywamy ma bardzo duży wpływ na nasze samopoczucie i ogólną kondycję. Producenci więc nie mają łatwego życia, z miesiąca na miesiąc pojawia się nowa konkurencja, która często zaskakuje pomysłami, więc żeby sprzedać produkt trzeba się natrudzić, nie zawsze jednak wychodzi to konsumentom na zdrowie. Dodatkowo, każde danie jakie przyrządzamy, oprócz tego, że ma być zdrowe i smaczne, musi też dobrze wyglądać. Jest to szczególnie ważne dla osób, które pracują prowadząc media społecznościowe. Na temat zdjęć posiłków na Instagramie czy Facebooku powstają już nawet kolejne żarty.


Sposób na piękny posiłek, czyli warzywa julienne


Po pierwsze, najważniejszy jest odpowiedni wybór składników. Nie od dziś wiadomo, że najwięcej wartości odżywczych mają właśnie warzywa i owoce, najlepiej ekologiczne, czyli naturalne. Są one świetnymi dodatkami chyba każdego typu dań, niezależnie czy jest to zupa, danie główne czy deser, warzywa i owoce świetnie odnajdują się wszędzie. O ile o smaku można wypowiadać się tak naprawdę bez końca, ile osób tak po prawdzie tyle gustów, to w internecie sprzedaje się głównie zdjęcie i tym tematem się zajmiemy. Aby posiłek był atrakcyjny powinien świetnie wyglądać. Mowa tutaj nie tylko o pięknej zastawie stołowej, ale również o tym co na nią kładziemy. Wiadomo przecież, że szybko zrobiona papka, czy upieczony kawałek mięsa, położony obok puree ziemniaczanego nie wywoła u nikogo zachwytu. Dlatego też bardzo często to jak przygotowane jest danie, jest tak naprawdę ważniejsze od tego jak smakuje. Jednym z najlepszych sposobów na to, by nasze danie pięknie wyglądało jest odpowiednie pokrojenie poszczególnych składników, a takim sposobem z całą pewnością są tak zwane warzywa julienne. Być może niektórzy z Was pierwszy raz spotykają się z tym pojęciem, jednak nie jest to nowa moda, a sposób krojenia znany już od wielu wieków. Sama etymologia nazwy nie jest do końca jasna, jednak pierwsze wzmianki o tym sposobie krojenia pojawiają się już w księgach kucharskich z osiemnastego wieku. Sposób ten jest niczym innym jak techniką krojenia warzyw lub mięsa, która to technika polega na pokrojeniu danego warzywa na długie, cienkie i równe słupki. Długość i średnica tych słupków nie jest bez znaczenia. Zazwyczaj mają one około 5 centymetrów długości oraz średnicę o wartości około dwóch milimetrów. Oprócz mięsa najczęściej przygotowuje się właśnie warzywa julienne. Zazwyczaj kroi się w ten sposób takie warzywa jak marchew, ziemniaki, pory, buraki, seler czy cebulę. Przygotowanie warzyw w ten sposób z całą pewnością podnosi wartość estetyczną, która jest niezwykle ważna podczas prezentacji całego, przygotowanego przez nas dania. Nie są potrzebne wielkie przygotowania, by móc w ten sposób zaprezentować swoje danie. Do krojenia w stylu warzyw julienne niezbędny jednak będzie ostry, nieząbkowany nóż kuchenny oraz blat lub deska do krojenia warzyw. Oczywiście przed samym krojeniem warzywa należy dokładnie, oczyścić, umyć i osuszyć.


Należy pamiętać, że nie tylko wygląd potrawy się liczy


Coby nie mówić, należy pamiętać, że nie tylko wygląd przygotowanej potrawy się liczy. Jest kwestia ważniejsza od wyglądu i nie jest to nawet smak. Kwestia ta jest o wiele ważniejsza niż wygląd czy smak, mianowicie jest to kwestia wartości odżywczych. Każdy posiłek, nie od dziś to wiadomo, powinien być odpowiednio zbilansowany i po prostu zdrowy. Niestety, jeśli kupujemy warzywa ze zwykłych sklepowych półek narażamy nasze zdrowie, szczególnie jeśli robimy to bardzo często, na problemy w przyszłości. Badania jasno mówią o tym, że żywność do produkcji której używane były odczynniki chemiczne ma zgubny wpływ na stan naszego zdrowia jeśli spożywamy ją zbyt często. Niestety warzywa nie są tutaj wyjątkiem. Dlatego też kupując produkty, chociażby te które zdarza nam się spożywać najczęściej szukajmy tych oznaczonych hasłem „produkt ekologiczny”. W przypadku producentów produktów ekologicznych muszą oni spełnić szereg norm oraz odgórnie nałożonych na nich wymagań, by móc wprowadzić produkt do regularnej sprzedaży, dzięki czemu my jako konsumenci mamy pewność, że kupujemy produkt stworzony od podstaw w pełni naturalnie, bez użycia najmniejszego nawet grama chemii i sztucznych składników. To właśnie produkty ekologiczne, czyli te w pełni naturalne, posiadają najwięcej wartości odżywczych, wyglądają najpiękniej i tak zupełnie szczerze mówiąc smakują prawdziwie smacznie. Smak ten jest nie do zastąpienia jakimkolwiek chemicznym dodatkiem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here