Nie od dziś wiadomo, że zywnosc ekologiczna jest o wiele bardziej wartościowa od zwykłej, regularnie produkowanej żywności. Zywnosc ekologiczna jest produkowana w oparciu o wiele bardzo skomplikowanych i rygorystycznych zasad oraz przepisów, których producent za wszelką cenę musi przestrzegać, by móc na półki sklepowe wprowadzić produkt z oznaczeniem „eko”. W przypadku produkowania żywności regularnej, nie ma już tak skomplikowanych przepisów, które określałyby zasady, których przestrzegać muszą jej producenci. W tym przypadku chodzi głównie o to, żeby ta nie szkodziła ludziom. Choć i to nie zawsze jest przestrzegane. Oczywiście, po jednorazowym spożyciu przetworzonej żywności nic się nam nie stanie, jednak przy regularnym i długoterminowym jej spożywaniu możemy odczuwać widoczne problemy ze zdrowiem, chociażby takie jak wzmożone alergie.

Dlaczego zwykła żywność nie zawsze jest zdrowa

Do produkcji regularnej żywności, szczególnie tej tworzonej w ilościach hurtowych, używane jest całe mnóstwo związków chemicznych. Jak łatwo się domyślić, związki te w żywności naturalnej czy ekologicznej praktycznie nie występują, a już z pewnością nie w takim stopniu jak na przykład w żywności przetworzonej, którą możemy kupić w naszym osiedlowym markecie. Na świecie z roku na rok powstaje coraz więcej badań, które jasno wskazują zgubny wpływ regularnego spożywania żywności przetworzonej, wyprodukowanej z użyciem poszczególnych związków chemicznych. Można śmiało przyznać, że naprawdę jest się czego obawiać. Produkt w sklepie musi wyglądać ładnie, więc podczas produkcji pakowane są wszelkiego rodzaju ulepszacze chociażby wpływające na zapach, dodatkowo produkt ten musi smakować, więc producenci nie krępują się dodając podczas produkcji do całości ulepszaczy smaku. Należy również wspomnieć, iż produkt ten musi posiadać dłuższą datę ważności, ponieważ jego droga do naszej lodówki jest długa i tak po prawdzie to nie do końca wiadomo ile będzie on leżał chociażby na sklepowej półce, z tego powodu znajdziemy w składzie naszego produktu chociażby różnej maści konserwanty. Produkt taki musi być również korzystny cenowo, gdyby był za drogi, nikt by go nie kupił, a należy jeszcze pamiętać, że na produkcie zarabia nie tylko jego producent, ale również hurtownik czy sam sklep, którzy nakładają na produkt niemałą marżę. Dlatego też wielka produkcja hurtowa, ograniczenie użycia droższych składników naturalnego pochodzenia oraz zastąpienie ich łatwiejszymi w zdobyciu (i co ważne, tańszymi) zamiennikami chemicznymi, jest po prostu bardziej opłacalne. Z tego właśnie powodu producenci nie boją się z nich korzystać.

Produkt ekologiczny jest po prostu zdrowszy!

Wiemy już nieco więcej o produkcji regularnej żywności. Przyjrzyjmy się zatem produkcji żywności oznaczonej jako eko. A w jej przypadku sprawa wygląda nieco inaczej. Zacznijmy od tego, że nie każdy produkt oznaczony jako eko, albo jako „zdrowa żywność” jest naprawdę tym, za co się podaje. Zywnosc ekologiczna, aby móc zostać za taką właśnie uznana, musi przejść przez szereg naprawdę skomplikowanych operacji i kontroli oraz sprostać wielu odgórnie nałożonym na producenta takiej właśnie żywności wymaganiom, by móc trafić na sklepowe półki, a na końcu swojej drogi do naszej lodówki. Należy tutaj nadmienić, że fakt, iż przedsiębiorca postanawia zająć się produkcją zywnosci ekologicznej i rejestruje działalność, nie oznacza, że to już jest koniec formalności i zostało mu zajęcie się produkcją. W przypadku produkcji żywności, oznaczonej później jako żywność ekologiczna, sprawdzane jest całe gospodarstwo naszego producenta. Niemalże od podszewki. Zaczynając od ziemi, poprzez pomieszczenia gospodarcze (również te w których trzymane są zwierzęta), aż po kwestie produkcyjne, kończąc tak naprawdę na odpowiednio przygotowanej dokumentacji. Taka kontrola przeprowadzana jest minimum raz do roku, nawet gdy producent otrzyma już raz miano producenta żywności ekologicznej. Nie jest to pewnie, że za rok, po kolejnej kontroli, utrzyma on swój status. Dodatkowo producent zywnosci ekologicznej musi sprostać trzem podstawowym wymogom. Mianowicie, po pierwsze produkcja ekologiczna żywności nie może w żaden sposób zaburzać, ani obciążać naturalnego środowiska, po drugie gospodarstwo ekologiczne powinno być w jak największym stopniu samowystarczalne (dotyczy to również wszelkiego rodzaju maszyn, większość prac powinna odbywać się ręcznie), trzecią zasadą, jaką gospodarstwo powinno spełniać, by móc poszczycić się mianem gospodarstwa ekologicznego, jest ta mówiąca o tym, iż jego działalność powinna przyczyniać się do rozwoju wsi oraz rolnictwa. Nie są to oczywiście jedyne wymogi jakie stawiane są przed producentami zywnosci ekologicznej, jednak śmiało można te punkty nazwać najważniejszymi celami, które powinny przyświecać każdemu gospodarstwu ekologicznemu. Dopiero po spełnieniu wszystkich tych wymogów, producent może wypuścić na rynek produkt ekologiczny. Dzięki temu kupując go mamy stu procentową pewność, że producent nie nagina prawdy, a produkt z którym mamy do czynienia jest najwyższej jakości naturalnym produktem, pozbawionym chemii i innych szkodliwych substancji, za to wypełnionym naturalnym aromatem, smakiem i co najważniejsze, produktem pełnym zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here