Jak sama nazwa wskazuje olejek lawendowy jak sama nazwa wskazuje wytwarzany jest z lawendy.

Jest bardzo szeroko znany ze swoich właściwości zdrowotnych. Sam zapach działa na nas terapeutycznie, ułatwia zasypianie oraz uspokaja. Taki olejek można stosować bezpośrednio na skórę ale również na włosy. Olejek lawendowy możemy zrobić sami w domu!

Olejek lawendowy wytwarzany jest z lawendy wąskolistnej. Napraw z samego kwiatu pozwala wyleczyć dolegliwości układu pokarmowego, a jako olejek eteryczny można go stosować bezpośrednio na skórę twarzy czy ciała.

Warto wspomnieć że taki olejek eteryczny należy stosować w niewielkich ilościach, tak aby nie podrażnić skóry. Przed zastosowaniem bezpośrednio na skórę warto najpierw wykonać próbę uczuleniową. Nałożyć na kawałek naszej skóry i odczekać 24 godziny aby sprawdzić czy nie pojawiła się żadna reakcja alergiczna taka jak swędzenie czy zaczerwienienie.

Olejek lawendowy jest bardzo dobry do wykorzystania go na skórę twarzy. Warto więc o nim pomyśleć przy codziennej pielęgnacji. Stosowanie go samego jak i jako dodatek do innych kosmetyków niesie za sobą bardzo dużo korzyści. Zawartość antyoksydantów działa na nasza skórę ochronnie oraz przeciwstarzeniowo. Lawenda jest więc częstym składnikiem prepartatów do skóry dojrzałej. Właściwości lawendy są porównywane do właściwości witaminy C.

Sam olejek ma także działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Bardzo dobrze radzi sobie również z niedoskonałościami naszej cery, co warto polecić osobą które maja cerę trądzikową. Wpływa on an regulację produkcji sebum poprzez zwężanie się gruczołów łojowych. Działa również łagodząco na leczenie łuszczycy i stanów zapalnych skory. Pomaga gojeniu się ran, oparzeń słonecznych oraz redukuje obrzęki.

Olejek warto stosować bezpośrednio na naszą skórę jednak zbyt częste go stosowanie prowadzi do podrażnień. Najlepiej więc dodać kilka kropel do toniku bądź kremu który używamy do codziennej pielęgnacji.

Skład olejku lawendowego

Kosmetyczne korzyści olejku lawendowego wynikają z jego składu. Zawiera on octan linalolu, linalol, lawendulol, ocymeny, garbniki, kumaryny, flawonoidy i fitosterole. Linalol odpowiada za intensywny i charakterystyczny zapach lawendy. Kumaryna działa przeciwskurczowo, przeciw obrzękowo oraz rozszerza naczynia krwionośne. Flawonoidy, fitosterole, garbniki mają działanie antyoksydacyjne. Olejek eteryczny dodatkowo ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne.

Olejek w aromaterapii

Olejek w aromaterapii stosowany jest środek uspokajający oraz relaksujący. Warto dodawać kilka kropel do kąpieli. Pozwoli nam to pozbyć się stresu, stanów lękowych a nawet depresji. Sam olejek można podgrzać w specjalnym kominku aby zapach pojawił się w całym domu. Inhalacja olejkiem lawednowym również jest znana. Poprawia ona ciśnienie krwi oraz tętno.

Pielęgnacja ciała

Jedną z właściwości olejku lawendowego jest działanie pobudzające krążenie krwi i limfy, co przekłada się na wspomaganie walki z cellulitem. Wspomniane wcześniej działanie przeciwgrzybicze, a także hamujące potliwość, sprawia, że jest to też odpowiedni preparat do stosowania na stopy.

Podobnie jak w przypadku pielęgnacji cery, najlepiej dodać kilka kropel olejku do porcji kosmetyku, np. balsam do ciała, którym smarujemy objęte cellulitem partie ciała lub kremu do stóp.

Pielęgnacja włosów

Olejek lawendowy może też być stosowany do pielęgnacji włosów. Pobudzenie krążenia krwi w skórze głowy działa przyspieszająco na porost włosów i zapobiega ich wypadaniu. Dodatkowo, poprzez regulację pracy gruczołów łojowych, a także działanie łagodzące i przeciwzapalne, olejek jest skutecznym środkiem w walce z łupieżem i przetłuszczaniem się włosów.

Olejek najlepiej zadziała w postaci wcierki – należy wmasować go w skórę głowy samego lub w połączeniu z innym olejem. Jeśli stosujesz gotowe wcierki lub robisz własne z ulubionych składników, możesz do nich dodać kilka kropel olejku lawendowego. Wcierki zawierające olejki należy aplikować na co najmniej godzinę przed myciem włosów.

Olejek o stężeniu 1 procenta stosowany jest do masażów. Dzięki temu, że rozgrzewa pomaga na bóle reumatyczne.

Octan linalolu oraz linalol mają też właściwości przeciwbólowe, a nawet znieczulające. Masaż i inhalacja olejkiem lawendowym mogą być więc używane np. do łagodzenia bólów pooperacyjnych. Można też wetrzeć kilka kropel olejku w skronie, jeśli wystąpi migrena lub ból głowy.

Olejek lawendowy: jak zrobić?

Przepis na tonik z lawendy – cera tłusta i trądzikowa

  1. Szklankę suszonych kwiatów lawendy lub dwie szklanki świeżych kwiatów zalej 0,5 litra gorącej wody.
  2. Po wystygnięciu odcedź kwiaty i przelej wywar do słoika.
  3. Aby przedłużyć trwałość toniku, dodaj łyżkę octu jabłkowego, przechowuj tonik w lodówce.

Przepis na olejek lawendowy – olejek do kąpieli, masażu, pielęgnacji

Nie jest to klasyczny olejek eteryczny, ale zachowuje wiele właściwości lawendy, przede wszystkim aromaterapeutycznych.

  1. Włóż do słoika świeże kwiaty lawendy lub szklankę suszonych kwiatów.
  2. Podgrzej olej migdałowy i wlej do słoika z lawendą.
  3. Połóż słoik w zacienionym miejscu, na co najmniej miesiąc.
  4. Odcedź kwiaty i przelej olej do ciemnej butelki

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here