Żywność ekologiczna to pojęcie, które bardzo dobrze zadomowiło się w naszych codziennych słownikach na przestrzeni kilku ostatnich lat. Producenci żywności na swoich produktach bardzo wyraźnie przekrzykują się hasłami typu „bio”, „eko”, „organic”, czy nawet „zdrowa żywność”, a zarówno w małych, jak i tych większych sklepach co chwilę mijamy półki oznaczone takimi właśnie napisami. Nic dziwnego nie ma więc w tym, że nawet najrozsądniej stąpające po ziemi osoby czasem dają się nabrać chcąc kupić lepsze jakościowo produkty.

Kilka słów o terminologii

Zacznijmy od tego, że producentów żywności ekologicznej z roku na rok przybywa, w wyniku czego w odwiedzanych przez nas sklepach pojawia się coraz więcej półek, a nawet całych działów z żywnością ekologiczną. Z racji dużej konkurencji, producenci muszą w jakiś sposób zwrócić naszą uwagę, czyli potencjalnego klienta, na właśnie akurat ich produkt. W jaki sposób zrobić to najskuteczniej? Wystarczy odpowiedzieć sobie na jedno pytanie, mianowicie z jakiego powodu rezygnujemy z zakupów „zwykłych” produktów i decydujemy się na zakup, bardzo często nawet droższej, żywności ekologicznej? Odpowiedź jest bardzo prosta. Chcemy być zdrowi i móc dłużej cieszyć się pełnią sił, zarówno fizycznych, jak i psychicznych, a to co spożywamy z całą pewnością ma bardzo duży wpływ na naszą kondycję. To właśnie z tym pytaniem w dużej mierze wiąże się pierwsze z określeń stosowanych przez producentów żywności. Określenie to brzmi „zdrowa żywność”. Chyba każdy z nas widział w sklepie oznaczone takim właśnie hasłem pojedyncze produkty, a czasami nawet całe półki czy działy. Nie było by w tym nic złego, gdyby nie fakt, iż określenie „zdrowa żywność” tak po prawdzie jest jedynie zwykłym hasłem reklamowym, które może, ale nie musi mieć zbyt wiele wspólnego z prawdziwą żywnością ekologiczną. Niestety producentom wystarczy fakt, iż hasło „zdrowa żywność” budzi spore skojarzenia z żywnością ekologiczną, dzięki czemu rośnie sprzedaż danego produktu. Nie jest to jednak kłamstwo. Tego zarzucić nie producentom żywności nie można, wszak każdy produkt wprowadzony do masowej sprzedaży, musi przejść szereg badań i nie może być „niezdrowy”. Więc idąc tym tokiem rozumowania, wszystko się zgadza. Choć etycznie jest to wątpliwe, hasło „zdrowa żywność” stało się zwykłym chwytem marketingowym. Inaczej rzecz się ma z hasłami „bio”, „organic” oraz „eko”. Bio oznacza nic innego jak biologiczny, eko jak można łatwo samemu wywnioskować – ekologiczny, zaś oznaczenie organic oznacza produkt organiczny. Mimo wielu określeń jednak, wszystkie te terminy oznaczają praktycznie to samo. Kupując żywność ekologiczną oznaczoną takimi hasłami, mamy pewność, że jest to produkt wytworzony zgodnie z odgórnie nałożonymi na producentów normami, które są przyjazne dla środowiska. W składzie takich produktów nie znajdziemy więc żadnych środków chemicznych, a do ich produkcji nie używa się sztucznych nawozów czy pestycydów. Mowa tu nie tylko o produktach roślinnych, w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, mamy pewność, że zwierzęta te były karmione naturalnymi paszami oraz miały dostęp do wolnych przestrzeni. Puste hasła jednak niewiele znaczą. Jeśli naprawdę chcemy kupić żywność ekologiczną, pamiętajmy, by na opakowaniu poszukać unijnego loga pokarmów ekologicznych, czyli tak zwanego ekoliścia.

Dlaczego żywność ekologiczna jest zdrowsza?

Wiemy już doskonale jak nie dać się oszukać chwytom reklamowym i odpowiednio wybrać produkt ekologiczny. Należy jednak wiedzieć dlaczego powinniśmy celować właśnie w takie produkty, wszak nie jest to tylko nowa moda. Na przestrzeni ostatnich lat przeprowadzono (na całym świecie) wiele badań, które raz po raz, jasno wskazywały, że przetworzona żywność z którą zazwyczaj mamy do czynienia w marketach nie jest do końca zdrowa. Oczywiście, po jednokrotnym zjedzeniu przetworzonej żywności, nie odczujemy żadnych negatywnych skutków. Nawet taka żywność nie może być dla nas całkowicie niebezpieczna. Jednakże regularne jej spożywanie może być sprawcą różnej maści alergii, czy chorób takich jak na przykład otyłość, cukrzyca czy nawet niektóre z nowotworów. Przetworzona żywność praktycznie nie zawiera witamin czy przeciwutleniaczy, mało tego, związki te zostają bardzo często zastępowane tłuszczami nasyconymi, które nie są dla nas zbyt zdrowe. Dlatego też długotrwałe i regularne spożywanie takiej właśnie, przetworzonej żywności może nieść ze sobą zgubne skutki dla naszego organizmu. Ten fakt wydaje się więc być głównym powodem dla którego powinniśmy zacząć zwracać nieco większą uwagę na produkty, które spożywamy. Oczywiście, kupowanie jedynie żywności ekologicznej może być z wielu powodów dla nas niemożliwe, jednak naprawdę warto zastanowić się nad tym, czy naprawdę nie możemy zamienić chociażby produktów, które spożywamy najczęściej (wszak każdy z nas ma swoje ulubione smaki czy dania), na takie, które są żywnością ekologiczną. Może zapłacimy za nie teraz nieco więcej, ale na przestrzeni lat będzie to wielka oszczędność, zarówno pieniędzy, jak i naszego zdrowia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here