Batony musli w ostatnim czasie są uważane za zdrowsze od wafelków i batonów czekoladowych. Dlaczego? Bo jeśli są ze zboża to muszą być zdrowe. Po takie batoniki sięgają przede wszystkim osoby które dbają o swój wygląd oraz wagę, czasem również rodzicie dają swoim pociechą właśnie takie batoniki. Tyle że nie zawsze batonik musli okazuje się zdrową przekąską….

Co z tymi batonami

Oferta batonów musli cały czas się poszerza, dostaniemy je nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością ale również w supermarketach. Sprawiają wrażenie dobrej przekąski dla osób które chcą dbać o to co jedzą. Niestety okazało się zupełnie coś innego. Brytyjscy naukowcy wzięli pod lupę 30 rodzajów takich batonów. Okazało się że ponad połowa z nich zawiera więcej niż 30 procent cukru!

Skład

Warto więc sprawdzić co dokładnie w każdym batonie się znajduje aby mieć pewność tego co jemy albo co weźmiemy do ust w najbliższym czasie.

Baton zbożowy z suszonymi bananami i polewą kakaową (Vitanella Baton Musli Banan; Biedronka): składniki zbożowe 25,4 proc. (płatki owsiane, mąka ryżowa, ziarna pszenicy, mąka kukurydziana), syrop glukozowy, banany suszone 21,4 proc. (banany, olej kokosowy, cukier, aromat), masa kakaowo- deserowa (cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu 10 proc., błonnik kakaowy, emulgator: lecytyny z soi, aromaty, sól), cukier, glukoza krystaliczna, utwardzony tłuszcz palmowy, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: lecytyny, mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, sól, substancja utrzymująca wilgotność – sorbitol, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, aromat.
Może zawierać śladowe ilości soi, mleka, orzechów ziemnych, innych orzechów oraz sezamu. Masa: 40 g.

Baton żurawinowo-malinowy (Crunchy Sante): produkty pochodzące ze zbóż 33,8 proc. (płatki owsiane, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, kasza kukurydziana); syrop glukozowy, tłuszcze roślinne (palmowy, z pestki palmy, shea) w zmiennych proporcjach; cukier, żurawina wielkoowocowa słodzona suszona 8 proc. (żurawina, cukier trzcinowy, olej słonecznikowy), substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole; serwatka w proszku (z mleka), cukier trzcinowy, płatki kokosowe, maliny liofilizowane 0,3 proc., regulator kwasowości: kwas cytrynowy; sól, emulgator: lecytyny: (z soi); sól morska, aromat, ekstrakt słodowy jęczmienny, naturalny aromat waniliowy.
Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, innych orzechów oraz sezamu. Masa: 35 g.

Baton Fitness z truskawkami (Nestlé): ziarna zbóż (51,3 proc.) [pszenica pełnoziarnista (31,2 proc.), ryż (20,1 proc.)], cukier, syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, ekstrakt słodowy jęczmienny, olej palmowy, substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), truskawki liofilizowane (4 proc.), syrop cukru brązowego częściowo inwertowanego, sól, aromat, emulgator (lecytyna słonecznikowa), regulatory kwasowości (fosforan trisodowy, kwas cytrynowy), przeciwutleniacz (mieszanina tokoferoli), substancje wzbogacające (witaminy i składniki mineralne).
Może zawierać śladowe ilości mleka, soi, orzechów arachidowych i innych orzechów. Masa: 23,5 g.

Wnioski

Do jakich więc wniosków można dojść? Na pewno dużym plusem tych batonów jest to, że zawierają składniki zbożowe takiej jak płatki owsiane, mąkę ryżową czy pszenice pełnoziarnistą. Zboża znajdują się na początku listy składników co oznacza że jest ich na pewno najwięcej w danym batoniku.

Co nas więc może niepokoić?

Na pewno jest to spora ilość cukru, niestety cukier w składzie wymieniany jest kilkakrotnie pod inną postacią na przykład: syrop cukru inwertowanego czy glukoza krystaliczna. Niestety każdy z tych dwóch składników powoduje szybki przyrost wagi oraz sprzyja pojawieniu się cukrzycy typu drugiego.

Następne ale do batonów musli to zawarte w nich tłuszcze roślinne utwardzone. Niestety jest bardzo duże odradzanie spożywania tłuszczu, ponieważ on właśnie niszczy nasze zdrowie. Zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób serca oraz powoduje otyłość.

Ostatnim ale do batonów musli to ich kaloryczność. Co nas może zadziwić ale batony musli nie są wcale lekką przekąską.

Przed zakupem batonika musli najważniejsze jest, aby dobrze spojrzeć na etykietę i skład który jest na niej podany. Niestety batonik, batonikowi nie jest równy. Najlepiej wiedzieć co znajduje się w produkcie szczególnie jeśli chcemy podać je naszym dzieciom Warto szukać w składzie batoników musli suszonych owoców, miodu czy błonnika. Opłaca się również szukać batoników które w swoim składzie posiadają witaminy i minerały.

Miejsce gdzie najlepiej kupić batonik musli to są sklepy ze zdrową żywnością. Tam na pewno nie zostanie nam wciśnięty byle jaki batonik z niewiadomym składem. Niestety duże markety nie zwracają uwagi na coś takiego jak etykieta czy zdrowa żywność. Dla nich się liczy jedynie zakup. W sklepach ze zdrową żywnością na pewno odpowiednio nam doradzą i dadzą najlepszy batonik który jest odpowiednio przystosowane do naszych predyspozycji. Warto również spojrzeć na batony musli bezglutenowe które są oferowane przez niektóre firmy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here