Każdy z nas stosuje pewne kosmetyki których celem jest utrzymanie w czystości naszego ciała, skóry twarzy bądź włosów. Ale na wielu opakowaniach możemy przeczytać w składzie o PEG. Co to więc właściwie jest?

PEG-4

Polimer z grupy polieterów, będący produktem polimeryzacji tlenku etylenu o wzorze HOCH3-(CH2-O-CH2 )n-CH2OH, gdzie n=3. Jest niejonowy, higroskopijny, rozpuszczalny w wodzie, dobry rozpuszczalnik dla substancji czynnych. W kosmetykach pełni następujące funkcje:

  • humektanta ( nieokluzyjnego składnika nawilżającego) tzn. substancji która ma zdolność trwałego wiązania i wody w skórze
  • rozpuszczalnika
  • substancji nawilżającej

PEG-100

Również polimer z omawianej grupy polieterów, różniący się liczbą n=99. Dzięki zwiększeniu masy, oprócz tego, że może w kosmetykach pełnić funkcje: rozpuszczalnika, humektanta, substancji nawilżającej, to ponadto także modyfikatora reologii oraz lepiszcza (tzn. spoiwa łączącego składniki w jednolitą masę)

Przeglądając etykiety wyrobów kosmetycznych można również napotkać na inne pochodne PEG, które przedstawimy poniżej.

PEG-20 Almond Glycerides

Są to monoglicerydy z oleju ze słodkich migdałów oksyetylenowane 20molami tlenku etylenu. W kosmetykach pełni funkcję emulgatora O/W.

W tym miejscu należy przypomnieć czym jest HLB? Jest to wskaźnik hydro-liofilowości, tzw. stała równowagi hydrofilowo-hydrofobowej, która umożliwia dobór środka powierzchniowo czynnego (spc) do określonej emulsji. W kosmetyce szczególną rolę odgrywają emulgatory niejonowe, mające wskaźnik HLB zależny od rodzaju wytwarzanej emulsji. HLB<10 posiadają te o przewadze właściwości liofilowych, stosowane do wytwarzania emulsji typu W/O. Natomiast HLB>10 mają te o zwiększonej hydrofilowości, stosowane do wytwarzania emulsji typu O/W.

Wskaźnik HLB substancji niejonowych jest obliczany według wzoru:

 

PEG-20 Almond Glycerides jest niejonowym spc o HLB 10+/- 0,5. Jest słabo hydrofilowy, bardzo dobrze dyspergowalny w wodzie, kompatybilny z twardą wodą. Poprawia stabilność i jakość piany w mieszaninie z anionowymi spc. Znalazł zastosowanie wemulsjach oraz olejkach do kąpieli.

PEG-60 Almond Glicerides

Są to monoglicerydy z oleju ze słodkich migdałów oksyetylenowane 60 molami tlenku etylenu. Jest hydrofilowym niejonowym spc o wskaźniku HLB równym 15+/- 0,5. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, tworząc przezroczyste roztwory. W produktach kosmetycznych może pełnić następujące funkcje:

  • solubilzatora ( który powoduje wytworzenie obszarów bezwodnych wewnątrz układów micelarnych, gdzie pomiędzy hydrofobowymi częściami spc istnieją dogodne warunki do rozpuszczenia substancji lipofilowych)
  • emulgatora O/W
  • środka myjącego, posiada dobre parametry pianotwórcze

 

PEG-4 Castor Oil

( mogą być również PEG-5, 11, 18, 22,30, 35, 40, 45, 60, 200)

Są to oleje rycynowe oksyetylenowane 4 ( 5,11, 18, 22, 30, 40, 45, 60, 200) molami tlenku etylenu, będące niejonowymi spc o wskaźnikach HLB od 3,6. do 19. Nie rozpuszczają się w wodzie ( oprócz PEG-45, 60,200. Posiadają właściwości kondycjonujące oraz nawilżające. W preparatach kosmetycznych mogą pełnić następujące funkcje:

  • emolientów– tzn. substancji hydrofobowych, które są dodawane do kosmetyków w celu natłuszczania, wygładzania i pośredniego nawilżania skóry ( w przypadku olejów oksyetylenowanych mniejszą liczbą moli tlenku etylenu)
  • modyfikatorów reologii, tzn. może podwyższać lub obniżać lepkość gotowego produktu
  • substancji zwilżających
  • emulgatorów ( olejki oksyetylenowane liczbą moli powyżej 18)
  • środków myjących, pianotwórczych, substancji stabilizujących i poprawiających jakość piany
  • solubilizatorów (w przypadku olejów oksyetylenowanych dużą liczbą moli tlenku etylenu (60,200)

PEG-6 Cera alba

Jest to wosk pszczeli oksyetylenowany 6 molami tlenku etylenu. Jest umiarkowanie lipofilowym niejonowym spc, Może pełnić funkcje emulgatora, lepiszcza, modyfikatora reologii, stabilizatora emulsji. Ponadto stosowany jako substancja zmniejszająca ilość piany w roztworze ( odpieniacz).

PEG-2 (15)

Aminy tłuszczowe oleju kokosowego oksyetylenowane 2 (15) molami tlenku etylenu. Stosowane w kosmetyce jako emulgatory.

PEG-20 (40) Corn Glycerides

Monoglicerydy z oleju kukurydzianego oksyetylenowane 20 (40) molami tlenku etylenu. Są niejonowymi spc, pierwszy z nich nierozpuszczalny w wodzie, drugi natomiast dobrze rozpuszczalny. Mogą spełniać następujące funkcje:

  • emulgatorów
  • środków myjących, pianotwórczych i poprawiających jakość piany
  • modyfikatora reologii (pierwszy surowiec)
  • solubiliazatora (drugi surowiec)

PEG-2 (150) Distearate

Distearyniany glikolu polietylenowego. Pierwszy z nich nierozpuszczalny w wodzie, liofilowy, przez co spełnia funkcje substancji zmętniającej, emolienta. Stosowany w szamponach do włosów oraz kosmetykach myjących do ciała. Drugi z surowców rozpuszcza się w wodzie, tworząc przezroczyste roztwory. Może pełnić funkcje: solubilizatora, substancji stabilizującej i poprawiającej jakość piany, dzięki czemu stosowany jest w produktach do pielęgnacji włosów i skóry oraz w kosmetykach myjących i do kąpieli.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here