Bio produkty z miesiąca na miesiąc stają się coraz to bardziej pożądanym towarem. W sklepach, zarówno tych mniejszych, osiedlowych marketach, jak i w dużych sieciówkowych hipermarketach powstaje coraz więcej półek, a nawet całych działów przepełnionych jedynie produktami ekologicznymi, często zwanymi bio produktami. Czym tak po prawdzie one są i skąd ta coraz to większa moda na bio produkty?

Produkt produktowi nie równy

Zacznijmy od tego, że podczas produkcji zwykłej żywności producenci bardzo często korzystają ze sztucznych, o wiele tańszych zamienników naturalnych produktów, które mają wpływ nie tylko na cenę produktu, ale również i na jego jakość. Wszelkiego rodzaju pestycydy używane podczas produkcji, wzmacniacze smaku czy zapachu, a nawet konserwanty mają wielki wpływ nie tylko na sam produkt, ale również i na nasze zdrowie, gdy go spożyjemy. Oczywiście, nie jest to tak, że gdy spożyjemy produkt, do którego stworzenia użyto jakiegoś chemicznego zamiennika, od razu się rozchorujemy, jednak badania jasno wskazują, że regularne i długotrwałe spożywanie takich właśnie, przetworzonych produktów ma zgubny wpływ na stan naszego zdrowia. A przecież wszyscy chcemy się cieszyć dobrą kondycją jak najdłużej, nie narzekając zbytnio na zdrowie. Prawda? Stąd też rosnąca popularność produktów ekologicznych, zwanych także bio produktami. Są one po prostu zdrowsze. Pozbawione sztucznych konserwantów, barwników, polepszaczy smaku, pestycydów i bóg wie czego jeszcze, są po prostu naturalne. Pełne witamin i co najważniejsze smaczne i pachnące.

Czy warto płacić więcej?

Pieniądz w dzisiejszych czasach jest bardzo ważny. Tak po prawdzie to jakkolwiek byśmy się nie bronili, to wokół niego wszystko się kręci. Za swoją pracę dostajemy wynagrodzenie pieniężne i to za pieniądze właśnie kupujemy sobie „przyjemności”, jak i rzeczy nam niezbędne do przetrwania. Nic więc dziwnego, że pomimo wielkich wad jakie niosą za sobą produkty przetwarzane, często decydujemy się na ich właśnie zakup. Są po prostu tańsze. Jest to związane z faktem, iż bardzo często sztuczne składniki pochodzenia chemicznego wychodzą producentom po prostu taniej, a żywność produkowana hurtowo musi być tania, by znaleźć odbiorcę, szczególnie, że konkurencja nie śpi. W przypadku producentów, którzy zajmują się produkcją ekologicznych, bio produktów sprawa wygląda nieco inaczej. Muszą oni swoją produkcję dostosować do specjalnych, niezwykle rygorystycznych wymogów, które nie pozostawiają im miejsca na żadne tańsze, chemiczne zamienniki. Wszystkie składniki użyte podczas produkcji bio żywności muszą być w pełni naturalne. Zarówno jeśli mowa chociażby o nawozach dla roślin, jak i gdy mówimy tutaj o karmie dla zwierząt. Producenci żywności ekologicznej muszą również w jak największym stopniu ograniczyć korzystanie z automatycznych maszyn, które usprawniałyby ich prace, większość muszą oni wykonywać własnoręcznie lub wynająć do tego pracowników, którzy własnymi rękoma będą wykonywali powierzone im zadania. A to przecież kosztuje, czasem więcej niż utrzymanie samej maszyny produkcyjnej i osoby, która ją obsłuży. Szczególnie, że praca ludzkich rąk jest mniej wydajna od pracy maszyn, co jest niestety niemalże oczywistym faktem. W przypadku produkowania żywności ekologicznej nie ma również miejsca na najmniejsze nawet oszustwa, nad wszystkim czuwają nie tylko przepisy, ale również i coroczne kontrole, którym muszą się poddawać producenci, by dalej móc posługiwać się certyfikatem świadczącym o ekologicznej produkcji. Kontrola ta nie dotyczy jedynie faktu, czy w gospodarstwie ekologicznym używane są maszyny oraz tego, czy zwierzęta hodowlane mają dostęp do wolnych przestrzeni. Kontrolowane są wszelkie aspekty takiego gospodarstwa, również te dotyczące wszystkich kwestii spisywanych na papierze. Dodatkowo należy pamiętać, iż gospodarstwo ekologiczne musi być w jak największym stopniu samowystarczalne, więc wszystkie półprodukty jakie są potrzebne do stworzenia produktu, który trafi na półki, producent żywności ekologicznej musi wyprodukować samodzielnie, ze szczególną uwagą na to, by produkcja ekologiczna w żaden sposób nie zakłócała ani nie zaburzała spokoju środowiska naturalnego, jednocześnie pamiętając o tym, że produkcja ekologiczna musi mieć wpływ na rozwój rolnictwa i wsi. Nie jest to proste, ani tanie biorąc pod uwagę pracę dużych fabryk, umieszczanych często na obrzeżach dużych miast, z wielkimi halami produkcyjnymi. Dodatkowo do finalnej ceny produktu (tutaj podobnie jak w przypadku produktów nieekologicznych) dochodzą również wszelkiego rodzaju marże, nakładane przez dystrybutorów, hurtowników czy nawet same sklepy, każdy przecież musi na produkcie zarobić. Czy warto jest więc wydać te parę złotych więcej? Jak najbardziej! Kupując certyfikowany, ekologiczny produkt mamy pewność, istną gwarancję tego, że trzymamy w rękach produkt ekologiczny, bez jakiegokolwiek dodatku chemii czy konserwantów. Produkt najwyższej jakości stworzony z dbałością o najmniejsze nawet detale.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here